Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Gazprom, ΔΕΠΑ, Edison για τον αγωγό ITGI

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Gazprom, ΔΕΠΑ, Edison για τον αγωγό ITGI

Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπέγραψαν σήμερα στη Ρώμη, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Μαρκ Μπεναγιούν, διευθύνων σύμβουλος της Edison και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη, στη Ρώμη, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Μαρκ Μπεναγιούν, διευθύνων σύμβουλος της Edison και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του κ. Αλεξέι Μίλερ και της κυρίας Φεντερίκα Γκουίντι, υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, η οποία έλαβε χώρα στη Ρώμη.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο κ. Γεώργιος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία -μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών– στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

«Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το Έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ και η Edison έχουν συγκροτήσει ήδη από ετών κοινή εταιρία, την Poseidon, με σκοπό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Σε δηλώσεις του ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom επισήμανε ότι «η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα, για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Edison, Μαρκ Μπεναγιούν, δήλωσε ότι «η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας, καθώς και τον ρόλο της ως μείζον κόμβος φυσικού αερίου της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής».

«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024