Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παυλόπουλος: Η ΕΕ επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι το κέντρο βάρους είναι ο Άνθρωπος

Παυλόπουλος: Η ΕΕ επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι το κέντρο βάρους είναι ο Άνθρωπος

Την ταύτιση των θέσεις Ελλάδας και Ιταλίας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη τροποποίησης του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Την ταύτιση των θέσεις Ελλάδας και Ιταλίας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη τροποποίησης του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι για το ευρωπαϊκό όραμα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Σημείωσε ότι το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε όπως ταιριάζει στον πολιτισμό και την δημοκρατία της Ευρώπης, δηλαδή θα είμαστε αμείλικτοι σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία, αλλά απέναντι στους πρόσφυγες θα φερθούμε όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, με όρους ευρωπαϊκού ανθρωπισμού.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση για το αποτρόπαιο νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

«Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ, όπως είναι γνωστό, οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε:

«Τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά τα σύνορα αυτά τα καθορίζουν κυριάρχως τα κράτη-μέλη, και ο τρόπος υπεράσπισης των συνόρων αυτών καθορίζεται από το κράτος-μέλος. Άρα ό,τι συνεργασία υπάρξει με το FRONTEX, που και εμείς επιθυμούμε να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και με το ΝΑΤΟ -στο πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία ήδη δρομολογείται- οι κανόνες είναι σαφείς. Η συνεργασία αυτή αποκλείει κοινές περιπολίες με τρίτα κράτη, π.χ. με την Τουρκία, αλλά κάθε φορά που υπάρχει επιχείρηση και μέσω του FRONTEX και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η κυριαρχία κάθε μέλους-κράτους παραμένει αλώβητη.»

Με αφορμή την προσφυγική κρίση, ανέφερε ότι πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την ανάγκη υπεράσπισης της Συμφωνίας Σένγκεν και την εφαρμογή της.

«Διότι εάν η συμφωνία αυτή δεν εφαρμοστεί δεν θα σημάνει μόνο άλλους κινδύνους, αλλά θα σημάνει κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να αναλογιστούμε και την ανάγκη τροποποίησης του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, πάνω στις βάσεις, που και εσείς έχετε εκθέσει και εμείς έχουμε υποστηρίξει».

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις που είχε υποστηρίξει επί του θέματος από την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, το 2008 μετά από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη συνάντηση, αναφέρθηκε με τη σειρά του στον απόλυτο, όπως είπε, συντονισμό μεταξύ των δυο χωρών και προσέθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη, ειδικά στο θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να είναι υπερήφανες διότι συμβάλουν στη διάσωση χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών, έστω και εάν, δυστυχώς, καταφέρνουμε πάντοτε να διασώσουμε όλες τις ανθρώπινες ζωές, τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Καταλήγοντας, καταδίκασε και αυτός το βαρύτατο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο έπληξε χθες την Τουρκία και πραγματικά συνιστά, όπως σημείωσε, έναν σοβαρότατο κίνδυνο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Τον ιταλό ΥΠΕΞ συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024