Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, σχολεία στη Συρία

Δεκάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, σχολεία στη Συρία

Σχεδόν 50 είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε πέντε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε σχολεία στη Συρία, αναφέρει ο ΟΗΕ. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά... Την Ρωσία κατηγορούν Τουρκία και ΗΠΑ, ενώ ο σύρος πρεσβευτής στη Μόσχα λέει ότι μία από τις επιθέσεις ήταν αμερικανικού αεροσκάφους. Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

Σχεδόν 50 είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε πέντε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε σχολεία στη Συρία, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Νοσοκομεία χτυπήθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία και ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά.

Τη Ρωσία κατηγορεί η Τουρκία, η οποία την ίδια στιγμήσυνεχίζει να πλήττει θέσεις των Κούρδων

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στη Μόσχα υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν νοσοκομείο στην Χαντιγέ, κοινότητα στα νότια της Μάαρετ Αλ Νούμαν ήταν αμερικανικά και όχι ρωσικά.

Το νοσοκομείο «καταστράφηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει καμία σχέση» ανέφερε ο Σύρος διπλωμάτης Ριάντ Χαντάντ.

Όπως σημειώνουν στον λογαριασμό τους στο Twitter οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στο νοσοκομείο που χτυπήθηκε στο Ιντλίμπ έχουν σκοτωθεί πέντε ασθενής, ένας επιστάτης και ένας φρουρός του νοσοκομείου, ενώ οκτώ μέλη του προσωπικού αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Η καταστροφή του νοσοκομείου αφήνει περίπου 40.000 άτομα στη Συρία χωρίς ιατρική φροντίδα, καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε ότι οι επιθέσεις αποτελούν «κατάφωρες παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας» και ότι υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο ένα κατεστραμμένο σύστημα υγείας και εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι επιθέσεις «ρίχνουν σκιά πάνω στις δεσμεύσεις» των εθνών που επιδιώκουν τερματισμό της συριακής σύγκρουσης και στις υποσχέσεις για παύση των εχθροπραξιών.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιμένει ότι ομάδα δράσης για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα ξεκινήσει δουλειά τις επόμενες ημέρες στη Γενεύη…

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι είναι «εντελώς απαράδεκτη», αλλά χωρίς να αναφέρει ποιον θεωρεί υπεύθυνο.

Ο επικεφαλής της UNICEF δήλωσε ότι αισθάνεται «φρίκη» από τις πληροφορίες σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία, δύο από τις οποίες λειτουργούσαν με τη στήριξη της UNICEF. Ο Άντονι Λέικ της Υπηρεσίας σημείωσε ότι ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν ήταν μία κλινική για παιδιά και μητέρες. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο πλήγματα σημειώθηκαν στην πόλη Αζάζ και δύο στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ένα νοσοκομείο βομβαρδίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- τέσσερις φορές. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες και για πλήγματα σε δύο σχολεία στην πόλη Αζάζ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι παιδιά.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα πλήγματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, οι επιθέσεις «έρχονται σε αντίθεση με τις ομόφωνες εκκλήσεις της ISSG (Διεθνής Οργάνωσης Στήριξης στη Συρία) -και στο Μόναχο- να αποφευχθούν οι επιθέσεις σε αμάχους και θέτει εν αμφιβόλω την επιθυμία και/ή δυνατότητα της Ρωσίας να βοηθήσει να σταματήσει η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ κατά του ίδιου του λαού του».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις εκκλήσεις να μπει τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων και να επιτρέψει στο να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Η Τουρκία συνεχίζει την ίδια στιγμή για τρίτη ημέρα τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας αγνοώντας πιέσεις εκ μέρους Ευρώπης και ΗΠΑ για τον τερματισμό των επιδρομών που έχουν ανεβάσει πλέον στο «κόκκινο» την ένταση στο Συριακό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ωστόσο ότι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το νοσοκομείο στην Αζάζ και μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται παιδιά.

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό βρίσκεται για συνομιλίες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν Ντε Μιστούρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024