Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή - Ραντεβού το πρωί του Σαββάτου

Τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή – Ραντεβού το πρωί του Σαββάτου

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγρότες την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τα τρακτέρ παρήλασαν έξω απο τη Βουλή. Νέο ραντεβού στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ. Βίντεο και φωτορεπορτάζ. 

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγρότες την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τα τρακτέρ παρήλασαν έξω απο τη Βουλή. Νέο ραντεβού στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πλατεία βρέθηκαν περισσότεροι από 15.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Στον χώρο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες άναψαν φωτιά με ξερά κλαδιά, ενώ έδωσε συναυλία ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν το βράδυ, όπως και ο κόμβος του Μαρκόπουλου και τα διόδια Αφιδνών.

Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν για τα επεισόδια αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα με εντολή εισαγγελέα. Σε βάρος τους, όμως, σχηματίστηκε δικογραφία.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, με τους παραγωγούς να προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και το Σάββατο.


Διαβάστε επίσης:

Το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες ξεκίνησαν την πορεία στο Σύνταγμα με πρώτους τους αγρότες από την Κρήτη.

Με λεωφορεία έφτασαν τελικά στην πλατεία Συντάγματος και οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Είχε προηγηθεί σκηνικό έντασης στο Χαϊδάρι, καθώς αστυνομικά μπλόκα εμποδίζαν τους αγρότες να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χημικά και κρότου λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Οι αγρότες κατέστρεψαν και ένα περιπολικό.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες, ξύλα, τούβλα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το υπουργείο. Από τις πέτρες έχουν σπάσει τζάμια του πρώτου ορόφου στο κτίριο του υπουργείου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη.
{{{ map }}}
Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών, Μάρνη, Λιοσίων, πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και οι Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου, Αχιλλέως και Δηλιγιάννη.

Φτάνουν Αθήνα αγρότες από όλη τη χώρα

Στην Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας με τρακτέρ και λεωφορεία «ντυμένα» με την ελληνική σημαία.

Τα Τέμπη ήταν ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Στα διόδια των Αφιδνών είχαν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που έλεγχαν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα.

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έστησαν σκηνές, για να διανυκτερεύσουν στην πλατεία.

Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα επετράπη η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας 17 τρακτέρ και 3-4 αγροτικών οχημάτων συνοδεία περιπολικών, μετά από διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ του μπλόκου της Νίκαιας και των αστυνομικών.

Τα τρακτέρ παρήλασαν στο κέντρο της Αθήνας με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Το αγροτικό συλλαλητήριο έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος είχαν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Συνδικάτα συγκεντρώθηκαν και στην Κάνιγγος.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η εικόνα στα μπλόκα

Ανοικτό 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα.

Το τελωνείο της Εξοχής είναι κλειστό 10:00-15:00 και 17.00-22.00 για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα, Παρασκευή, η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 12η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για τέταρτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες και οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ κλείνει 11:00-23:00, στα Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα, αποκλεισμός στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης δεν θα γίνει αποκλεισμός. Απο την περιοχή, αναχώρησαν για την Αθήνα, περισσότερα από έξι λεωφορεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024