Σφόδρα ενοχλημένη η Άγκυρα από την στάση των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων της Συρίας
Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας έχει προκαλέσει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.
Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας έχει προκαλέσει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία. Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;»
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημείωσε ότι αν και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».
Οι Τούρκοι ανησυχούν ότι η Δύση μπορεί να προωθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, είπε τη Δευτέρα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα εντός της αυτόνομης ιρακινής επαρχίας για να εκφράσει ο λαός τη γνώμη του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, σημειώνοντας, πάντως, ότι το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΒΗΜΑGAZINO: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παγκόσμια συνάντηση στις ΗΠΑ με θέμα την «ακροαριστερή τρομοκρατία» – Live βίντεο
- Αρσάκειο: Τίτλος τιμής και σπουδαίον εφόδιον
- Την Κυριακή (19/7) στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Όσμαν
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κρήτη και άλλες τρεις Περιφέρειες
- Ισπανία: Στάχτη έγιναν 45.000 στρέμματα στη Σαραγόσα – Θα χρειαστεί μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά
- Η Ζεντάγια επιλέγει τις «ghost» βλεφαρίδες – Η αιθέρια τάση
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Αυγούστου κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442