Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καζνέβ: Βασικός πυλώνας της ΕΕ για το προσφυγικό τα hot spots

Καζνέβ: Βασικός πυλώνας της ΕΕ για το προσφυγικό τα hot spots

Την Λέσβο επισκέφθηκαν την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κανζέβ συνοδευόμενος από τον Γ.Μουζάλα. Ο κ. Καζνέβ τόνισε ότι τα hot spots είναι βασικός πυλώνας αντιμετώπισης του προβλήματος, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει όσα απαιτούνται.

Την Λέσβο επισκέφθηκαν την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κανζέβ συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο Μπερνάρ Κανζέβ επισκέφθηκε το Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου και παρακολούθησε τη διαδικασία διάσωσης. Στο λιμάνι βρέθηκε και μπροστά σε έναν όγκο εξωλέμβιων μηχανών που έχουν συγκεντρωθεί από τις πλαστικές βάρκες με τις οποίες γίνεται το πέρασμα στο νησί.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργά το απόγευμα μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα ο Μπερνάρ Κανζέβ τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος». Σημείωσε δε, την ανάγκη βοήθειας προς την χώρα τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει σ’ αυτό.

Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται με απτό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του hotspot. Επίσης, θα πρέπει να αποτελεί ένα υποχρεωτικό στάδιο για όλους τους μετανάστες, το οποίο, όμως, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να παραμείνουν οι μετανάστες στον απαιτούμενο χρόνο σ’ αυτό. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά τη δακτυλοσκόπηση, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και εάν είναι γνήσια ή μη τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τότε θα αφεθούν τα άτομα αυτά στα χέρια των διακινητών και βεβαίως οι συνθήκες θα είναι ακόμη χειρότερες. Θα πρέπει επίσης, να διασφαλισθεί η σωστή καταγραφή στα αρχεία Europol.

Όπως είπε ο Μπερνάρ Κανζέβ, θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται χρήση του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν, να τροφοδοτείται συστηματικά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και να είναι διασυνδεδεμένο με τις άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα πρέπει τα Eurodacs να χρησιμοποιούνται με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας. Και θα πρέπει να υπάρχει μια task force, η οποία θα στελεχώνεται από τα καλύτερα στελέχη των αστυνομικών μας υπηρεσιών, για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα της παραχάραξης των ταξιδιωτικών εγγράφων.

«Εάν αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουμε να τα εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν, αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Σένγκεν» ανέφερε.

Σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο Μπερνάρ Κανζέβ είπε πως «η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί σε ό,τι αφορά το θέμα παροχής βίζας με την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο Γιάννης Μουζάλας υποδεχόμενος τον γάλλο υπουργό είπε πως «θέλουμε να του δείξουμε ότι προσπαθούμε πάρα πολύ να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Και νομίζουμε ότι ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, φίλος της Ελλάδας, αλλά και φίλος της αλήθειας πιο πολύ από την Ελλάδα, θα μπορέσει να διαπιστώσει μόνος του την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Επανέλαβε τέλος ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στις διορίες που έχουν μπει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024