Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μερική υπαναχώρηση της ΕΕ αποσπά η Βρετανία για τα επιδόματα μεταναστών

Μερική υπαναχώρηση της ΕΕ αποσπά η Βρετανία για τα επιδόματα μεταναστών

Συμβιβαστική πρόταση που καλύπτει και τους τέσσερις τομείς επαναδιαπραγμάτευσης που βάζει στο τραπέζι ο Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ με ζητούμενο να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο Grexit. Επί του ακανθώδους ζητήματος της πρόσβασης των κοινοτικών μεταναστών στα κοινωνικά επιδόματα, η Βρετανία θα μπορεί να ζητά «έκτακτο φρένο» στην καταβολή τους για διάστημα έως τεσσάρων ετών υπό την προϋπόθεση να δοθεί έγκριση από την πλειοψηφία των κρατών-μελών. Ανοίγει πιθανώς ο δρόμος για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο.

Συμβιβαστική πρόταση που καλύπτει και τους τέσσερις τομείς επαναδιαπραγμάτευσης που βάζει στο τραπέζι ο Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ζητούμενο να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο Grexit.

Επί του ακανθώδους ζητήματος της πρόσβασης των μεταναστών από κράτη-μέλη της ΕΕ στα κοινωνικά επιδόματα, η Βρετανία θα μπορεί να ζητά «έκτακτο φρένο» στην καταβολή τους για διάστημα έως τεσσάρων ετών υπό την προϋπόθεση να υπάρχει έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -είτε ομόφωνη, είτε από πλειοψηφία κρατών-μελών.

Η πρόταση αποτελεί τη βάση της συμφωνίας που επιδιώκει να επισφραγίσει ο Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου για να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, το δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εάν τα κράτη-μέλη στηρίξουν το νέο πλαίσιο σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί «εντός λίγων μηνών».

«Να είμαστε ή να μην είμαστε μαζί, αυτό είναι το ερώτημα…» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ παραφράζοντας τον διάσημο στίχο του Σαίξπηρ στον Αμλετ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία επισυνάπτει το κείμενο με το περίγραμμα της πρότασης για την επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την εφαρμογή ενός μηχανισμού βάσει του οποίου θα μπορούν να ανασταλούν αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια οι καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκαθίστανται στη Βρετανία, αλλά επίσης και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε περίπτωση «εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες-μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα».

Αυτός ο μηχανισμός του «φρένου κινδύνου» μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες μίας χώρας έχουν κατακλυσθεί ή εάν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πλήττεται από επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπόσχεται επίσης στο Λονδίνο σεβασμό «των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων» των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και παρουσίασε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των υπολοίπων 19 που είναι μέλη της Ευρωζώνης.

Ομως αυτό «δεν συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί τις επείγουσες αποφάσεις» σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης, διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού πρέπει να συζητηθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι προτάσεις συνιστούν «πραγματική πρόοδο», τονίζοντας ότι «μένει δουλειά για να γίνει».

«Το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της ΕΕ παρουσιάζει σημεία πραγματικής πρόοδο στους τέσσερις τομείς που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από αλλαγή, αλλά μένει ακόμη να γίνει δουλειά» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον μέσω Twitter.

Κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο εξέφρασαν την ίδια στιγμή βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί τελικώς συμφωνία που θα πείσει τους Βρετανούς να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι είναι εφικτό» δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις 28 πρωτεύουσες θα έχουν μία πρώτη συζήτηση την Παρασκευή επί του κειμένου Τουσκ, με ζητούμενο να προετοιμάσουν το έδαφος για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε συνοδευτική επιστολή του προς τα 28 κράτη-μέλη, ο Τουσκ αναφέρει ότι οι προτάσεις του ήταν αρκετά ουσιαστικές ως προς την κάλυψη των ανησυχιών του Ντέιβιντ Κάμερον, όμως «δεν μπορούσε να υπερβεί τις αρχές επάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ».

«Αυτή ήταν μία δύσκολη διαδικασία και εκκρεμούν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα. Είμαι πεπεισμένος ότι η πρόταση αποτελεί καλή βάση για συμβιβασμό» αναφέρει.

Η δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας ως απάντηση στην εισροή εργαζομένων από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αποδεκτή λύση στο προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία, δήλωσε ο Τσέχος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μετά την παρουσίαση της πρότασης Τουσκ.

Ο Τόμας Προύζα ανέφερε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter πως η διαπραγμάτευση για τη διάρκεια χρησιμοποίησης ενός τέτοιου μηχανισμού θα είναι σημαντική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024