Tartes Tatin με καραμελωμένα μήλα
– Για 6 τάρτες
Yλικά:
- 3 μήλα, κατά προτίμηση Pink Lady ή Braeburn
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας, ανάλατο βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 λεμόνι
- 1 φύλλο σφολιάτας
- παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
– Θα χρειαστείτε:
- Μια μεγάλη φόρμα για muffin από κασσίτερο.
να αφαιρέστε τον πυρήνα
και τα κουκούτσια απ’ τα μήλα.
– Οδηγίες:
Πρώτα κόψτε το φύλλο σφολιάτας σε κύκλους που η διάμετρος να ταιριάζει ακριβώς με την κορυφή της κάθε θέσης της φόρμας για muffin. Μετά, ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε τα στη μέση κι αφαιρέστε το κέντρο τους. Θα χρειαστείτε ένα μήλο για κάθε δύο τάρτες.
Σε χαμηλά φωτιά βάλτε ένα μέτριο τηγάνι για σάλτσα (περίπου 3 λίτρα) και ρίξτε μέσα 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Ανακατεύετε συχνά, μέχρι να διαλυθεί και να γίνει καφέ σιρόπι. Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέσα στην καραμέλα της ζάχαρης, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε λίγο αλάτι και το χυμό από 1/2 λεμόνι. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέσετε τα μισά μήλα. Καλύψτε τα μήλα με καραμέλα κι αφήστε τα να σιγοβράσουν 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (τα γυρνάτε μια φορά).
Τοποθετήστε τα μισά μήλα με την καμπυλωτή πλευρά προς τα κάτω, σε κάθε ένα φορμάκι. Περιχύστε την υπόλοιπη καραμέλα πάνω από κάθε μισό μήλο. Τελειώστε, βάζοντας πάνω-πάνω, από ένα κύκλο σφολιάτας που να ταιριάζει ακριβώς με τα φορμάκια. Ψήστε 14-20 λεπτά στους 230°C. Όταν είναι έτοιμα, αναποδογυρίστε τη φόρμα πάνω σε ταψί, αμέσως. Σερβίρετε αν θέλετε με παγωτό βανίλια.
gamos.gr
- Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά: Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή
- Λευκός Οίκος: Αναβλήθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
- Σκύλος: Τα «συν» και τα «πλην» για την ωμή τροφή
- Παιδιά στα όπλα, στη Συρία των ερειπίων
- Καρδίτσα: Πέταξαν αρνάκι λίγων ημερών στον δρόμο επειδή ήταν άρρωστο
- Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό