Γιούνκερ: Ο λαϊκισμός φέρνει οργή και όχι λύσεις για το προσφυγικό
Στην προσφυγική κρίση οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν ένα «αρνητικό σπιράλ» με σκοπό να αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στις χώρες τους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde, ο Γιούνκερ εμφανίζεται, πάντως, αισιόδοξος ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος».
Στην προσφυγική κρίση οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν ένα «αρνητικό σπιράλ» με σκοπό να αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στις χώρες τους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde, ο Γιούνκερ εκτιμά πως «προκλήθηκε μια αρνητική σπείρα στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το καθεστώς ασύλου ώστε να το καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό από εκείνο της γειτονικής χώρας, ενώ οι πολιτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν έναν λαϊκισμό που φέρνει μόνο οργή και όχι λύσεις».
Διαβεβαιώνοντας στον τίτλο του άρθρου του πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος», ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει τη λύπη του που στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεταναστευτικό, «οι εβδομάδες περνούν χωρίς να τηρούνται οι δεσμεύσεις» και «ότι, αντίθετα, οι επικρίσεις διαμοιράζονται στη δεξιά και στην αριστερά».
«Είναι καιρός να έχουμε λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παράγει συλλογικές απαντήσεις σε προβλήματα που υφίσταται κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, μόνο του, με έντονο τρόπο», συνεχίζει.
Ακόμη και αν ακυρώναμε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το άσυλο, «αυτό δεν θα καταργούσε τις εθνικές υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική αξίωση να προσφέρουμε άσυλο στα πρόσωπα που το χρειάζονται», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα θέμα συχνά πολύπλοκο», καταλήγει.
«Δεν πετυχαίνουμε πάντα με το πρώτο κτύπημα. Αν μπορούσα να περιγράψω την Ευρώπη με μία μόνο λέξη, θα ήταν “επιμονή”. Μαζί, θα είμαστε ενωμένοι εναντίον εκείνου που επιδιώκει να μας διαιρέσει. Θα επιμείνουμε το 2016. Και θα επιτύχουμε» σημείωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Έντι Μέρφι: Συγκίνηση και αποθέωση σε μια βραδιά-ορόσημο για την καριέρα του
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Φωτιά στη Σκιάθο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο πευκοδάσος
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»
- Νίκολιτς: «Να απολαύσουμε τη στιγμή, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα»
- «Έχετε κράτηση;»: Ο παραλογισμός που μας έκανε να νοσταλγούμε τα παλιά στέκια
- Δεν του… πάει ο Απρίλης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)


































![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442