Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σπουδαίος Βιτόριο ντε Σίκα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο σπουδαίος Βιτόριο ντε Σίκα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Πατέρας του ιταλικού νεορεαλισμού

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, τιμά τον χαρισματικό ιταλό δημιουργό Βιτόριο ντε Σίκα / Vittorio De Sica, πατέρα του ιταλικού νεορεαλισμού, ο οποίος σφράγισε με το έργο του την παγκόσμια κινηματογραφική ανθολογία, μέσα από το αφιέρωμα «Il Signore Vittorio De Sica» που παρουσιάζεται από την Πέμπτη 28 έως και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς του ιταλικού σινεμά, ο Βιτόριο ντε Σίκα υπέγραψε ορισμένα από τα πιο αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα του περίφημου ιταλικού νεορεαλισμού. Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τέσσερις εμβληματικές ταινίες του, με τις οποίες ξεκίνησε η συνεργασία ζωής του με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Τσεζάρε Τζαβατίνι. Πρόκειται για τα φιλμ Sciuscià (1946), Ο κλέφτης των ποδηλάτων (1948), Θαύμα στο Μιλάνο (1951) και Ουμπέρτο Ντ. (1952). Οι ταινίες αυτές, που ξεπήδησαν θα έλεγε κανείς μέσα από τη σύγχυση, την αβεβαιότητα και την κρίση της μεταπολεμικής ιταλικής κοινωνίας, μαζί μ’ εκείνες του Ροσελίνι, του Βισκόντι, του Ντε Σάντις και άλλων δημιουργών, θεμελίωσαν τον ιταλικό νεορεαλισμό, που άνθισε στην Ιταλία μέσα από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο πόλεμος και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ρεύματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα έργα αυτά κατέγραψαν με αυθεντικότητα την πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ιταλίας, όπως ακριβώς ήταν, χωρίς καμιά ωραιοποίηση και έδειξαν στην οθόνη του σινεμά το αληθινό της πρόσωπο. Με μεγάλη απλότητα στην ιστορία τους, διαθέτουν μεγάλο ηθικό βάρος και είναι φορτισμένες συγκινησιακά. Έτσι, ο θεατής συμπαραστέκεται στον απεγνωσμένο άνεργο εργάτη, ο οποίος αναζητώντας το ποδήλατό του αναζητά ταυτόχρονα το εργαλείο δουλειάς για να θρέψει την οικογένειά του και τη χαμένη του αξιοπρέπεια (Ο κλέφτης των ποδηλάτων), συμπάσχει με το δράμα και την οδύσσεια των δύο μικρών λούστρων στα ερείπια που άφησε πίσω του ο πόλεμος (Sciuscià), συμμετέχει στην περήφανη και γεμάτη αξιοπρέπεια μοναξιά του Ουμπέρτο Ντ. Και, τέλος, καβαλά κι αυτός το σκουπόξυλο και πετά στον ουρανό του Μιλάνου, με προορισμό το όνειρο μιας άλλης ζωής, στο εκπληκτικό τέλος του Θαύματος.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

  • Οι ταινίες Sciuscià και Ο κλέφτης των ποδηλάτων τιμήθηκαν με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το Θαύμα στο Μιλάνο απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
  • Ο φειδωλός σε θετικές κρίσεις για ταινίες συναδέλφων του Όρσον Ουέλς αναφέρθηκε με σεβασμό και θαυμασμό στον Βιτόριο ντε Σίκα και το έργο του.
  • Η ταινία Ουμπέρτο Ντ., που θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του ντε Σίκα, προκάλεσε κοινοβουλευτική έρευνα στην οποία πρωτοστατούσε ο πολιτικός Τζούλιο Αντρεότι, διότι δήθεν το φιλμ παρουσίαζε μια στρεβλή και δυσφημιστική εικόνα της ιταλικής κοινωνίας.

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 28/1

18:30 Sciuscià

21:00 Ουμπέρτο Ντ.

Παρασκευή 29/1

18:30 Ο κλέφτης των ποδηλάτων

21:00 Θαύμα στο Μιλάνο

Σάββατο 30/1

18:30 Ουμπέρτο Ντ.

21:00 Ο κλέφτης των ποδηλάτων

Κυριακή 31/1

18:30 Θαύμα στο Μιλάνο

21:00 Sciuscià

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες του αφιερώματος

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

*Αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πωλείται σε προσφορά η έκδοση «Vittorio De Sica», που κυκλοφόρησε το 2000 στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο του σκηνοθέτη (τιμή πώλησης: 5,00 ευρώ, από 8,00 ευρώ).

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024