Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν HPV test για 12.000 γυναίκες ακριτικών περιοχών

Δωρεάν HPV test για 12.000 γυναίκες ακριτικών περιοχών

Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, θα υποβληθούν 12.000 γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης «Greco self».

Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, θα υποβληθούν 12.000 γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης «Greco self».

Η μελέτη προβλέπεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του HPV test, στις γυναίκες-φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαγνωστική και, εάν χρειασθεί, θεραπευτική διαδικασία.

«Εάν από την μελέτη αποτυπωθεί βελτίωση των μεγεθών, που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον εξεταζόμενο γυναικείο πληθυσμό, τότε η μέθοδος της αυτολήψης του HPV test θα αποτελεί μια ενδεδειγμένη στρατηγική» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που θα πραγματοποιηθεί 24-30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, μελέτες που έγιναν σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν την υπεροχή της νέας προληπτικής μεθόδου HPV test, έναντι του τεστ Παπανικολάου.

«Πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών στην Ελλάδα (HERMES Study) απέδειξε ότι το HPV test παρέχει διπλάσια περίπου προστασία στις γυναίκες που υποβάλλονται σ’ αυτό αφού έχει ευαισθησία 100% έναντι 53% του τεστ Παπανικολάου. Όμως παρόλη την ύπαρξη προληπτικών μεθόδων και εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκδηλώνονται 470.000 νέες περιπτώσεις με HPV παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους 250 γυναίκες κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γεγονός που θα μπορούσε να προληφθεί 100%, εάν αυτές οι γυναίκες έκαναν προληπτικό έλεγχο ή είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού» σημειώνει.

Ο κ. Αγοραστός συμπληρώνει ότι η Ελλάδα πρέπει σύντομα να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών, οι οποίες αλλάζουν το μοντέλο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αντικαθιστώντας το τεστ Παπανικολάου με το HPV DNA test. Στις περισσότερες χώρες του προηγμένου κόσμου, εφαρμόζεται εθνικά οργανωμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου των γυναικών, στο οποίο το ποσοστό τακτικής προσέλευσης του γυναικείου πληθυσμού είναι ικανοποιητικό (60-90%).

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, και έτσι το ποσοστό τακτικής προσέλευσης των γυναικών δεν υπερβαίνει το 33%, όπως προέκυψε από το ‘Πρόγραμμα Λυσιστράτη’. Ως εκ τούτου, η αλλαγή του Pap test με το HPV test δεν θα είχε γενικά το προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα, διότι είναι προφανές ότι και πάλι το ποσοστό των γυναικών που θα προσέρχονται να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία λήψης του δείγματος θα κυμαίνεται κατά πάσα πιθανότητα στα ίδια επίπεδα. Μια εναλλακτική μέθοδος ελέγχου των μη προσερχόμενων γυναικών είναι η λήψη του δείγματος (δηλαδή η συλλογή κολποτραχηλικού υλικού) από την ίδια την γυναίκα (αυτολήψη, self-sampling). To δείγμα συλλεγόμενο με απλή συσκευή ή στειλεό από την γυναίκα, είναι εύκολο να αποσταλεί στο εργαστήριο για να εξεταστεί, όσον αφορά στην παρουσία των καρκινογόνων τύπων του HPV. H μέθοδος της αυτολήψης απεδείχθη με πολλές διεθνείς μελέτες ότι ελάχιστα υπολείπεται σε αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα από την μέθοδο με λήψη του δείγματος από τον ιατρό ή την μαία. Ένας τρόπος συμμετοχής των μη προσερχόμενων γυναικών, είναι η αποστολή σε αυτές της συσκευασίας για την αυτολήψη ταχυδρομικώς, πρακτική που εφαρμόζεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024