Πως το στρες εμποδίζει την απώλεια των περιττών κιλών;
Προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξηγούν πως το στρες μειώνει την ικανότητά μας να χάνουμε βάρος.
Προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξηγούν πως το στρες μειώνει την ικανότητά μας να χάνουμε βάρος.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BBA Molecular and Cell Biology of Lipids, ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και κυτταρικές καλλιέργειες και παρατήρησαν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί παραγωγή βητατροφίνης, μιας ορμόνης που αναστέλλει ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην καύση του λίπους.
«Η βητατροφίνη μειώνει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος, γεγονός που υποδεικνύει σχέση μεταξύ χρόνιου στρες και αύξησης του σωματικούς βάρους» εξηγεί ο Δρ Λι-Τζουν Γιανγκ, επικεφαλής ερευνητής.
Αν και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση της βητατροφίνης στο μεταβολισμό του λίπους στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν μειώσουμε το χρόνιο στρες μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, μελέτες έχουν δείξει ότι το ήπιας μορφής στρες ενισχύει μεσοπρόθεσμα τον ανθρώπινο οργανισμό και τον βοηθά να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές.
«Το στρες συντελεί σε συσσώρευση λίπους ή επιβραδύνει τον μεταβολισμό του. Και αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις και να επιδιώκουμε μια ισορροπημένη και ήρεμη ζωή» καταλήγει η ερευνήτρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442