Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εργοδότες «μπορούν να διαβάζουν προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων»

Οι εργοδότες «μπορούν να διαβάζουν προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων»

Οι εργοδότες μπορούν να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων που αποστέλλονται μέσω των υπηρεσιών chat και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εν ώρα εργασίας αποφάνθηκαν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) -δικαιώνοντας εταιρεία που διάβασε προσωπικά μηνύματα υπαλλήλου και κατόπιν τον απέλυσε. Το ΕΔΑΔ τονίζει ωστόσο ότι πρέπει να καταρτιστεί σαφές πλαίσιο κανόνων για την προστασία των εργαζομένων από εκτεταμένη υποκλοπή των μηνυμάτων τους.

Οι εργοδότες μπορούν να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων που αποστέλλονται μέσω των υπηρεσιών chat και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εν ώρα εργασίας αποφάνθηκαν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) -δικαιώνοντας εταιρεία που διάβασε προσωπικά μηνύματα υπαλλήλου και κατόπιν τον απέλυσε.

To ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι εργοδότης είχε το δικαίωμα να διαβάσει προσωπικές συζητήσεις υπαλλήλου του μέσω του Yahoo Messenger ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο.

Οι δικαστές ανέφεραν ότι ο εργαζόμενος παραβίασε τις πολιτικές της εταιρίας και ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να ελέγξει εάν είναι συνεπής στην εργασία του, αναφέρει σχετικά το BBC.

Αυτές οι πολιτικές πρέπει ωστόσο παράλληλα να προστατεύουν τους εργαζόμενους από υποκλοπές μηνυμάτων τους.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο και δεσμεύσει όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σχετική ετυμηγορία ήλθε κατόπιν προσφυγής του εργαζόμενου, μηχανικού στη Ρουμανία, για παραβίαση του δικαιώματός του στην προσωπική αλληλογραφία μέσω του εργοδότη του, ο οποίος διάβασε τα προσωπικά μηνύματά του και στη συνέχεια τον απέλυσε το 2007.

Ο εργοδότης είχε ανακαλύψει ότι ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε το Yahoo Messenger για προσωπικές επαφές, καθώς και για επαγγελματικές. Δεδομένου ότι πίστευε πως ελέγχει επαγγελματικό λογαριασμό, ο εργοδότης δεν έσφαλε, κατά το ΕΔΑΔ.

Απορρίπτοντας την προσφυγή του υπαλλήλου, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν «είναι αδικαιολόγητο ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι υπάλληλοι εκπληρώνουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα κατά τις ώρες εργασίες».

«Ο εργοδότης ενέργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι όπως διαπιστώθηκε από τα εθνικά δικαστήριο, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και ότι η πρόσβαση αυτή επομένως ήταν νόμιμη. Τι Δικαστήριο δεν βλέπει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει αυτά τα ευρήματα» αναφέρεται στην απόφαση.

Ωστόσο, οι δικαστές υπογράμμισαν ότι η άναρχη υποκλοπή δεν είναι αποδεκτή και σημειώσαν στην απόφαση ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα σύνολο πολιτικών που ορίζουν με σαφήνεια τι μπορεί να συλλέξει ένας εργοδότης και πώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024