Στα τυφλά, προς το παρόν, οι συναλλαγές με κάρτες για το αφορολόγητο
To 2016 διανύει ήδη τις πρώτες μέρες του, οι φορολογούμενοι αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν όμως ποιες δαπάνες από αυτές θα πρέπει να κάνουν με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών για να «χτίσουν» το αφορολόγητο.
To 2016 διανύει ήδη τις πρώτες μέρες του. Οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες. Δεν γνωρίζουν όμως ποιες δαπάνες από αυτές θα πρέπει να κάνουν με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο εισοδήματος του 2016 με βάση το νέο σύστημα που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο δεν θα υποχρεούνται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.
Δεν έδωσε όμως τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο αυτό. Και έτσι, μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τις κατηγορίες δαπανών που θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά μέσω καρτών, οι φορολογούμενοι θα βαδίζουν στα τυφλά.
Πληροροφορίες των Νέων αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ώς το τέλος του μήνα να έχει εκδώσει την εγκύκλιο με όλες τις διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα σύνδεσης των δαπανών με το αφορολόγητο.
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης πως ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης.
Πρόκειται μεταξύ άλλων δηλαδή για δαπάνες ενοικίων, ιατρικά έξοδα, αγορές ΙΧ (φυσικά και οι οικογενειακές δαπάνες).
Σε κάθε περίπτωση το 2016 και στο μέλλον -όπως άλλωστε ίσχυσε την τελευταία στιγμή και για το 2015- οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν αποδείξεις για να δικαιούνται αφορολόγητο εισοδήματος.
Το νέο σύστημα που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει, ανάλογα με το εισόδημα, διαφορετικά ποσοστά δαπανών που θα πρέπει υποχρεωτικά οι φορολογούμενοι να πραγματοποιούν μέσω καρτών (ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών) για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τους φορολογουμένους (ηλικιωμένους ή άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές) που λόγων αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορούν να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Κηφισίας την Κυριακή λόγω έργων – Πώς και πού θα εφαρμοστούν
- Αιτωλοακαρνανία: Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της άγριας δολοφονίας του προέδρου του Λιθοβουνίου
- Μαγικοί ήχοι – Ο Χανς Ζίμερ «υπογράφει» το soundtrack του τηλεοπτικού Χάρι Πότερ
- Πέθανε ο πατέρας του αγροτοσυνδικαλιστή Ρίζου Μαρούδα – Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ
- Λάρισα: «Καμπάνα» σε γιατρό για υπόθεση ιατρικής αμέλειας που οδήγησε σε θάνατο
- Η ανθρώπινη πλευρά του Μάρκο φαν Μπάστεν: όταν η αγάπη μπαίνει πάνω από τα φώτα

