Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη ΠΝΠ ποικίλης ύλης έφερε η κυβέρνηση πριν την Πρωτοχρονιά

Δεύτερη ΠΝΠ ποικίλης ύλης έφερε η κυβέρνηση πριν την Πρωτοχρονιά

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνόδευσε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση. Η νέα ΠΝΠ, που ρυθμίζει πλήθος θεμάτων προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι η τελευταία. Η διάταξη για την εναρμόνιση των υπαλλήλων του Δημοσίου με το νέο όριο ηλικίας, περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ, όπως και ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα. Όλη η ΠΝΠ, ποια θέματα ρυθμίζει.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνόδευσε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση. Η νέα ΠΝΠ, που ρυθμίζει πλήθος θεμάτων προκάλεσε νέες αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια από την Αντιπολίτευση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι η τελευταία.

Η διάταξη για την εναρμόνιση των υπαλλήλων του Δημοσίου με το νέο όριο ηλικίας των 67 ή 62 με 40 έτη, περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ, όπως και ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα που αποσύρθηκε μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις και κυρίως τις εξωτερικές πιέσεις από τους δανειστές.

Ειδικότερα, κατεπείγοντα θέματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της ΕΡΤ Α.Ε., ρυθμίζει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Η νέα ΠΝΠ ρυθμίζει μεταξύ άλλων θεμάτων:

  • Ποσά τα οποία εισπράττονται από τη Δ/νση Διαχείρισης Δημοσίου, ως προϊόν εκποίησης υλικών και τροχοφόρων κυριότητας Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευομένων από το Δημόσιο και εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, για λογαριασμό τους, αποδίδονται στους δικαιούχους άτοκα σε ποσοστό 75% του εισπραχθέντος τιμήματος.
  • Βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων σπουδών δια βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με άλλα ΑΕΙ, καθώς και ίδρυσης παραρτημάτων και κέντρων σπουδών σε εξωτερικό ή εσωτερικό.
  • Παράταση προθεσμίας συγχώνευσης υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Το διάστημα συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ στους Περιφερειακούς Συνδέσμους ΦΟΔΣΑ παρατείνεται έως 31.5.2016. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 1.1.2016
  • Καταργούνται οι ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση άσκησης αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ σε άλλα νομικά πρόσωπα και ιδίως του καθορισμού και της είσπραξης εισφορών και τελών των οικείων δήμων, όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.
  • Παράταση έως 31/12/2016 για την διάρκεια του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ (η προηγούμενη παράταση έληξε την 31/12/2014) για ολοκλήρωση έργων του Προγράμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποπληρωμής τους.
  • Ορίζεται η αρμόδια Διεύθυνση και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την προσωρινή στέγαση (λυομένων οικίσκων κ.λπ.) στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών.
  • Εναρμόνιση του υπαλλήλων του Δημοσίου με το νέο όριο ηλικίας των 67 ή 62 με 40 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «μόνιμοι υπάλληλοι που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, αλλά δεν υπάγονται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, ή δεν συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Αν το προσωπικό αυτό κατά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει σαράντα (40) έτη συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο, παρατείνεται η παραμονή του στην Υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και για τους μόνιμους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πέραν του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου, υπάγονται και σε καθεστώς κύριας ασφάλισης άλλου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού φορέα για τη λήψη δεύτερης κύριας σύνταξης, εφόσον κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή τους κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1-3 δεν θεμελιώνουν αποδεδειγμένα βάσει βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού φορέα, δικαίωμα λήψης πλήρους της δεύτερης κύριας σύνταξης από τον φορέα αυτό. Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους υπαλλήλους υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων».
  • Τροποποίηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.
  • Η διαδικασία των δημοσίων πλειστηριασμών που ενεργούνται για την εκποίηση της περιουσίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΦΙΛΚΕΡΑΜ JOHNSON Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ», καθώς και για την εκποίηση της περιουσίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ» αναστέλλονται για διάστημα έξι μηνών.
  • Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) του Ν. 3607/2007 (Α΄ 245) συλλέγει τα στοιχεία όλων των κοινωνικών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, που χορηγούνται από Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Χορηγείται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.B.E.Ε.» ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα από τη δημοσίευση της παρούσας και έως 30.3.2016, χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.
  • Χορηγείται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε.» (ΜΒΗ Α.Ε.) ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα από τη δημοσίευση της παρούσας και έως την 30η Μαρτίου 2016, χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.
  • Διατήρηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας για σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικής, και συντονισμό και παρακολούθηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ψυχικής υγείας.
  • Παράταση συμβάσεων παρόχων Ε.Ο.Π.Υ.Υ έως 30/6/2016 προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της αποπληρωμής των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στους πάσης φύσεως παρόχους του.
  • Καθορισμός ελάχιστων προκαταβλητέων ποσών για αποζημιώσεις για τις ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις που θα εκτελεστούν στο μέλλον, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από τη μέχρι σήμερα απουσία συμβατικής δέσμευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποζημίωση των πάσης φύσεως υπηρεσιών υγείας που από συστάσεως του Π.Ε.Δ.Υ. εξακολουθούν απρόσκοπτα να παρέχονται στους ασφαλισμένους του.
  • Χρηματοδότηση μέσω ειδικών λογαριασμών για τους αυτοκινητοδρόμους «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη», «Αιγαίου», «Κεντρικής Ελλάδος», «Νέα Οδός» και «Ολυμπία Οδός» με εξασφάλιση πόρων και υλοποίησης των έργων μέχρι το Μάρτιο του 2017.
  • Μετατίθεται η έναρξη απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων για την 2/7/2016.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 12 του ν. 2328/1995 (Α’ 159), όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:
«2. Από 2.07.2016 η τιμολόγηση για τις πράξεις της παραγράφου 1 διενεργείται αποκλειστικά με τιμολόγιο που εκδίδει το Μέσο που καταχωρεί ή αναμεταδίδει τη διαφήμιση ή τη χορηγία προς τον διαφημιζόμενο. Εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα επιτρέπεται αποκλειστικά στις περιπτώσεις που οι διαφημιστικές και επικοινωνιακές ενέργειες διενεργούνται στο πλαίσιο σύμβασης διαφημιστικής και επικοινωνιακής προβολής που:

α. είτε έχει συναφθεί το αργότερο μέχρι τις 30.06.2016, υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι: (i) η σχετική σύμβαση έχει κοινοποιηθεί εγκαίρως στην οικεία φορολογική αρχή, όπως ορίζεται από τις οικείες διατάξεις, και (ii) σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια ισχύος της λήγει το αργότερο μέχρι τις 30.9.2016,

β. είτε έχει συναφθεί από το Δημόσιο ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε συνέχεια διαγωνιστικής διαδικασίας της οποίας η Διακήρυξη έχει δημοσιευθεί μέχρι τις 30.06.2015.

Αν για την εξόφληση του Μέσου μεσολαβεί με οποιονδήποτε τρόπο διαφημιστής, αυτός ενεργεί ως εκπρόσωπος του διαφημιζόμενου, προς τον οποίο εκδίδονται και όλα τα νόμιμα παραστατικά. Παρατάσεις συμβάσεων που εμπίπτουν στο στοιχείο α’ παραπάνω απαγορεύονται, ενώ παρατάσεις συμβάσεων που εμπίπτουν στο στοιχείο β’ επιτρέπονται υπό τους όρους της νομοθεσίας για τη διαφημιστική προβολή του Δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024