Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα σήμερα, Πέμπτη, απόφαση, η οποία έχει στόχο να καταφέρει πλήγμα στις πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών της ISIS.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού, ήταν οι υπουργοί Οικονομικών των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να εγκρίνουν την απόφαση.

Η απόφαση, ένα τεχνικό κείμενο έκτασης 28 σελίδων το οποίο εκπονήθηκε από κοινού από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, θέτει άμεσα στο στόχαστρο την ISIS. Σκοπός των μέτρων που περιλαμβάνει είναι να σφίξει η μέγγενη στις ροές εκατομμυρίων δολαρίων που αντλεί η ISIS μέσω λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών στις τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, τις οποίες έχει καταλάβει.

Το κείμενο καλεί τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να «αναλάβουν δράση με ενεργό και αποφασιστικό τρόπο, για να δεσμευθούν τα κεφάλαια και οι άλλοι οικονομικοί πόροι» της ISIS, περιλαμβανομένων αυτών που εξασφαλίζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και αρχαιοτήτων, και να επιβάλλουν «με πιο ενεργό τρόπο» κυρώσεις εναντίον όσων υποστηρίζουν οικονομικά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ καλούνται να μετατρέψουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε ένα ιδιαίτερα «βαρύ ποινικό αδίκημα στις εθνικές τους νομοθεσίες», ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει απόδειξη σύνδεσης με συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για το ζήτημα αυτό, κάτι που αφορά τόσο τα κράτη, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το κείμενο «ολοκληρώνει προηγούμενα μέτρα και ενισχύει υπάρχοντα εργαλεία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση. «Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η αληθινή δοκιμασία θα είναι να αναληφθεί αποφασιστική δράση για την εφαρμογή» της απόφασης, πρόσθεσε και κάλεσε να υπάρξει «συνεργασία σε βάθος με τους εταίρους μας του ιδιωτικού τομέα»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο