Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμία περιφέρεια για την Λεπέν, ανατροπή του πρώτου γύρου

Καμία περιφέρεια για την Λεπέν, ανατροπή του πρώτου γύρου

Ο δεύτερος εκλογικός γύρος έχει παραδοσιακά λειτουργήσει ως «φρένο» στην πορεία της γαλλικής ακροδεξιάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην κάλπη της Κυριακής με την Μαρίν Λεπέν να αποτυγχάνει να «υπογράψει» ιστορική κατάκτηση περιφέρειας από το Εθνικό Μέτωπο. Χάνει και τις τρεις περιφέρειες-διακηρυγμένους στόχους, ενώ το Εθνικό Μέτωπο πέφτει σε εθνικό επίπεδο τρίτο μετά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές. «Έκρηξη» συμμετοχής ανάλογη του 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε περάσει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών... Φωτορεπορτάζ

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών έχει παραδοσιακά λειτουργήσει ως «φρένο» στην πορεία της γαλλικής ακροδεξιάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην κάλπη της Κυριακής με την Μαρίν Λεπέν να αποτυγχάνει να «υπογράψει» ιστορική κατάκτηση περιφέρειας από το Εθνικό Μέτωπο. Χάνει και τις τρεις περιφέρειες-διακηρυγμένους στόχους, ενώ το Εθνικό Μέτωπο πέφτει σε εθνικό επίπεδο τρίτο μετά τους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές. «Έκρηξη» συμμετοχής ανάλογη του 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε περάσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών…

Με την απόσυρση υποψηφίων του και την έκκληση προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά για να μείνει εκτός θέσης εξουσίας η ακροδεξιά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έβαλε «πάγο» στην επιδίωξη της Λεπέν να περάσει για πρώτη φορά γαλλική περιφέρεια στα χέρια του Εθνικού Μέτωπου. Στάση, την οποία δεν ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι και αναδεικνύονται νικητές των εκλογών.

Παράλληλα η προσέλευση στις κάλπες παράλληλα εκτινάχθηκε σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών -είναι μία «έκρηξη» συμμετοχής ανάλογη με εκείνη μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου το 2002 όταν ο Ζαν-Μαρίν Λεπέν είχε περάσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τη συμμετοχή να έφθασε στο 57,5% με 59% συγκριτικά με 43,1% την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη του Monde. Το ποσοστό είναι πάνω από δέκα μονάδες υψηλότερο συγκριτικά με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2010 (43,47%) και έξι μονάδες πάνω από τις αντίστοιχες εκλογές του 2014 (51,24%).

Παρά την επίδοση-σοκ της περασμένης εβδομάδας, το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που στόχευε και η Μαρίν Λεπέν χάνει τη μεγάλη νίκη που ήθελε να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017.

Ωστόσο, αμφότεροι Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς είναι εδώ και τα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς αποτελούν προειδοποίηση για όλους τους πολιτικούς.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» δήλωσε η ίδια η Μαρίν Λεπέν σε ομιλία της μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η εκλογική έκβαση δεν θα αποθαρρύνει «την άνοδο, εκλογή με εκλογή, ενός εθνικού κινήματος», δήλωσε και χαιρέτισε την «πλήρη εξάλειψη» της εκπροσώπησης των Σοσιαλιστών στα νοτιοανατολικά και τις βόρειες περιοχές της Γαλλίας -όπου οι Σοσιαλιστές συνέστησαν στρατηγική ψήφο στους υποστηρικτές τους.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν επικράτησε μεν σε καμία περιφέρεια, ωστόσο επισήμανε ότι «ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό».

«Απόψε, [δεν νοιώθουμε] καμία ανακούφιση, καμία διάθεση να θριαμβολογήσουμε (…). Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Αυτή η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας επιτρέψει να ξεχάσουμε την προειδοποίηση που εστάλη προς όλους τους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ημών, στον πρώτο γύρο» τόνισε από πλευράς του ο Νικολά Σαρκοζί.

«Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος σχετικά με όσα ανησυχούν τους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι [από την πλευρά τους] αναμένουν σθεναρές και ακριβείς απαντήσεις» υπογράμμισε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ζητήματα της Ευρώπης, της ανεργίας, της ασφάλειας.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά, όπως κατέδειξαν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Οι Ρεπουμπλικανοί του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%. Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024