Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΤτΕ: Στην ατζέντα Ντράγκι η επαναφορά του waiver για τα ομόλογα

ΤτΕ: Στην ατζέντα Ντράγκι η επαναφορά του waiver για τα ομόλογα

Η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων ήδη εξετάζεται, είπε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της ΤτΕ Ι.Μουρμούρας. Ήδη «είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι» είπε. Σημείωσε δε ότι ότι αν το «κούρεμα» -που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο- επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, θα αυξήσει κατά επιπλέον 13 δισ. ευρώ τη δυνατότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων ήδη εξετάζεται, είπε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννης Μουρμούρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την OMFIF στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας είπε χαρακτηριστικά ότι η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα «είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι το είχε αναφέρει δημόσια τον Σεπτέμβριο.

Σημείωσε δε ότι ότι αν το «κούρεμα» -που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο- επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, θα αυξήσει κατά επιπλέον 13 δισ. ευρώ τη δυνατότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ενεχύρων από την ΕΚΤ.

Η μόνη πηγή χρηματοδότησης των εγχωρίων τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή ο ELA στον οποίο όμως καταβάλλεται πολύ υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με την ΕΚΤ.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ο κ. Μουρμούρας επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία.

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν γίνει πρώιμα η άρση των capital controls.

Ο κ. Μουρμούρας τόνισε την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β’ εξάμηνο του 2016, υπό όρους, σημείωσε.

Αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα από τους δανειστές της ο κ. Μουρμούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και να μετατραπούν τα διάφορα κυμαινόμενα επιτόκια που πληρώνει η χώρα σε χαμηλά και σταθερά επιτόκια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024