Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μεταλλαγμένη» κότα γεννά φαρμακευτικά αβγά

«Μεταλλαγμένη» κότα γεννά φαρμακευτικά αβγά

Μια ράτσα κότας που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγει στα αβγά της ένα φάρμακο για σπάνιο κληρονομικό νόσημα έλαβε έγκριση από την αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων). Είναι το τρίτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που εγκρίνεται στις ΗΠΑ για την παραγωγή των λεγόμενων  «ζωικών φαρμάκων».

Μια ράτσα κότας που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγει στα αβγά της ένα φάρμακο για σπάνιο κληρονομικό νόσημα έλαβε έγκριση από την αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων).

Είναι το τρίτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που εγκρίνεται στις ΗΠΑ για την παραγωγή των λεγόμενων «ζωικών φαρμάκων», έπειτα από μια «μεταλλαγμένη κατσίκα που παράγει στο γάλα της έναν αντιθρομβωτικό παράγοντα (αντιθρομβίνη) και ένα διαγονιδιακό κουνέλι που δίνει ένα φάρμακο κατά του κληρονομικού αγγειοοιδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Η πρακτική της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών σε γενετικά τροποποιημένα ζώα ονομάζεται ανεπίσημα «pharming» (συνδυασμός των λέξεων farming, εκτροφή, και pharmaceutical, φαρμακευτικό) ενώ τα ίδια τα φάρμακα που παράγονται με αυτήν τη μέθοδο αποκαλούνται farmaceutical.

Η γενετικά τροποποιημένη κότα φέρει ένα ξένο γονίδιο για την παραγωγή ενός ηπατικού ενζύμου που μεταβολίζει τα λιπαρά οξέα της διατροφής. Το ένζυμο που απομονώνεται από τα αβγά, με την ονομασία Kanuma (άλφα σεμπελιπάση άλφα), προορίζεται για την αντιμετώπιση της «λυσοσωμικής ανεπάρκειας λιπάσης», ενός κληρονομικού νοσήματος, δυνητικά θανατηφόρου, που προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τον σπλήνα και τα αγγεία.

Μέχρι σήμερα, το μόνο που μπορούσε να γίνει γι’ αυτούς τους ασθενείς ήταν διατροφικές παρεμβάσεις και χορήγηση φαρμάκων για τη χοληστερόλη, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζουν πλήρως το πρόβλημα.

Η διαγονιδιακή κότα και τα αβγά της δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, και η FDA έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσει το ξένο γονίδιο σε τρόφιμα, δεδομένου ότι οι κότες εκτρέφονται σε κλειστές εγκαταστάσεις.

Ακόμα, η FDA έλαβε υπόψη της το κατά πόσο το ξένο γονίδιο επηρεάζει την υγεία των ίδιων των κοτόπουλων.

Μέχρι σήμερα, μόνο ένα τρόφιμο από γενετικά τροποποιημένο ζώο –ο σολομός της AquaBounty που μεγαλώνει περισσότερο και ταχύτερα– έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη δεν έχει εγκριθεί κανένα τέτοιο τρόφιμο.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024