Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταβούτογλου στο ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα στη Ρωσία

Νταβούτογλου στο ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα στη Ρωσία

«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού διαμήνυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την έδρα του ΝΑΤΟ έπειτα από συνάντηση με τον γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, επιμένοντας ότι η προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου είναι δικαίωμα και εθνικό καθήκον. Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην προστασία του εναέριου χώρου της, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού διαμήνυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την έδρα του ΝΑΤΟ έπειτα από συνάντηση με τον γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, επιμένοντας ότι η προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου είναι δικαίωμα και εθνικό καθήκον.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για αμυντική ενέργεια· προειδοποίησε δε από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κίνδυνος ανάλογων επεισοδίων από τη στιγμή που συνεχίζουν να επιχειρούν μεμονωμένα στη Συρία ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε γιατί κάναμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από θέμα αξιοπρέπειας για εμάς. Ο στρατός μας έκανε το καθήκον του προστατεύοντας τα σύνορα» είπε ο Νταβούτογλου ξεκαθαρίζοντας ότι επίσημη απολογία δεν πρόκειται να υπάρξει παρά την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα πάντως επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να κλιμακώσει την ένταση και είναι έτοιμη για συνομιλίες σε κάθε επίπεδο -παρόλο που το Κρεμλίνο έβαλε «πάγο» στο τουρκικό αίτημα για συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα να επανεξετάσει η Ρωσία την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα αντίμετρα είναι ενάντια στα κοινά ρωσοτουρκικά συμφέροντα και θυμίζοντας ότι η Άγκυρα είχε ενταντιωθεί στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ρώσοι είναι φιλικός λαός «και για πολλούς η Αττάλεια είναι το δεύτερο σπίτι τους», είπε ο Νταβούτογλου.

Από πλευράς του ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην προστασία του εναέριου χώρου της, και παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την αυξημένη ρωσική παρουσία στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή όμως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη διεξαγωγή σχετικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, επισήμανε προσθέτοντας ότι η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ την 1η Δεκεμβρίου θα εξετάσει πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει μηχανισμούς για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή ανάλογου περιστατικού στο μέλλον.

Ε.Μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024