Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ και παρακλάδι της «υπογράφουν μαζί την επίθεση στο Μάλι

Η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ και παρακλάδι της «υπογράφουν μαζί την επίθεση στο Μάλι

Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) και η οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Μουραμπιτούν, η οποία εδρεύει στο βόρειο Μάλι, ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Αρχηγός της Αλ Μουραμπιτούν είναι ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ -ο οποίος «βρίσκεται αναμφίβολα» πίσω από την επίθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) και η οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Μουραμπιτούν, η οποία εδρεύει στο βόρειο Μάλι, ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο.

Αρχηγός της Αλ Μουραμπιτούν που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα είναι ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ -ο οποίος «βρίσκεται αναμφίβολα» πίσω από την επίθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η Αλ Μουραμπιτούν εδρεύει στο βόρειο Μάλι και αποτελείται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες. Ιδρύθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια και έχει βάση την Έρημο Σαχάρα.

Αρχηγός της είναι ο πρώην μαχητής της Αλ Κάιντα, Μοχτάρ Μπελμοχτάρ. Είχε αναφερθεί ότι ο Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή τον Ιούνιο. Όμως η οργάνωση αργότερα διέψευσε τον θάνατό του.

Πέρυσι τον Μάρτιο, η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για επίθεση σε εστιατόριο στο Μπαμάκο που είχε στοιχίσει τη ζωή σε πέντε άτομα, για επίθεση αυτοκτονίας κατά κυανόκρανων στο βόρειο Μάλι τον Απρίλιο, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πέντε άτομα και για επίθεση σε ξενοδοχείο στο Μάλι τον Αύγουστο στην οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα.

Ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετά τη λήξη της εννιάωρης ομηρείας.

Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024