Θετικά φαίνεται να επιδρά η φωτοθεραπεία στη μη εποχική μείζονα κατάθλιψη και στη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Θετικά φαίνεται να επιδρά η φωτοθεραπεία στη μη εποχική μείζονα κατάθλιψη και στη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, με επικεφαλής τον Δρ Ρέϊμοντ Λαμ, πραγματοποίησαν την πρώτη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή φωτοθεραπείας σε 127 ασθενείς. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο εικονικό φάρμακο, όσο και εικονική συσκευή εκπομπής φωτός, παράλληλα με τη συσκευή φωτοθεραπείας.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν για οκτώ εβδομάδες σε καθημερινές 30λεπτες συνεδρίες φωτοθεραπείας, ή εικονική αγωγή. Παράλληλα ορισμένοι συνέχισαν την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και άλλοι όχι.

Εν τέλει οι ερυενητές παρατήρησαν ότι η φωτοθεραπεία ήταν συνολικά αποτελεσματική, αλλά περισσότερο όφελος αποκόμισαν οι ασθενείς που παράλληλα έπαιρναν και αντικαταθλιπτικά.

Τα τρία τέταρτα των ασθενών (76%) που είχαν κάνει τόσο φωτοθεραπεία, όσο και φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν βελτίωση τουλάχιστον 50% στα συμπτώματα. Το ποσοστό βελτίωσης ήταν μικρότερο (50%) για όσους είχαν κάνει φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με εικονικά αντικαταθλιπτικά, 33% για όσους είχαν κάνει εικονική φωτοθεραπεία και επίσης είχαν πάρει εικονικά αντικαταθλιπτικά και, τέλος, 29% για όσους είχαν κάνει εικονική φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με φλουοξετίνη.

Τόσο η φωτοθεραπεία από μόνη της, όσο και σε συνδυασμό με τα φάρμακα, υπήρξε ανώτερη από τις εικονικές θεραπείες, αλλά μόνα τους τα αντικαταθλιπτικά δεν ήταν ανώτερα από την εικονική φαρμακοθεραπεία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σήμερα ένα στα 20 άτομα πάσχει από κατάθλιψη και μόνο sτο 60% των ασθενών είναι αποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια. Είναι σημαντικό να βρούμε νέες θεραπείες, επειδή οι υπάρχουσες δεν είναι αποτελεσματικές για όλους. Η φωτοθεραπεία είναι φθηνή και εύχρηστη, με λίγες παρενέργειες. Οι ασθενείς μπορούν να την χρησιμοποιήσουν εύκολα, μαζί με άλλες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά και την ψυχοθεραπεία», σχολιάζει ο Δρ Λαμ.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον βιολογικό μηχανισμό της φωτοθεραπείας, εικάζουν όμως ότι έχει να κάνει με τον επανασυγχρονισμό του κιρκαδιανού ρυθμού (βιολογικού ρολογιού) του ασθενούς. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το φως επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη κ.α.), τις ίδιες χημικές ουσίες που στοχεύουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr