Στον Αρειο Πάγο το θέμα της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρο του Ανωτατου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, συζητήθηκε η υπόθεση που αφορα το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της επιβολής του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους υπέρ του Δημοσίου στις Ηλεκτροδοτούμενες Δομημένες Επιφάνειες- Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (γνωστό ως «χαράτσι») που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρο του Ανωτατου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, συζητήθηκε η υπόθεση που αφορα το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της επιβολής του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους υπέρ του Δημοσίου στις Ηλεκτροδοτούμενες Δομημένες Επιφάνειες- Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (γνωστό ως «χαράτσι») που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Ολομελεια από το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο έχει κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το χαράτσι παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Υπενθυμίζεται, ότι η κυρία Θάνου από την θέση του μέλους του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επίμαχου τέλους.
Κατά τη σημερινή συζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και της μη σύγκρουσής του με την ΕΣΔΑ.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη επισήμανε ότι το χαράτσι δεν αντίκειται στα άρθρα 4, 17 και 78 του Συντάγματος και αυτό γιατί δεν αποτελεί «νέο» πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά, έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναφορικά με το έλλειμμα του 2011, καθώς και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων κατά το έτος 2012.
Υπερ της συνταγματικοτητας τοτ μετρου ταχθηκε ο δικηγορος του Δημοσίου που ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., πολύ περισσότερο όταν για την επιβολή του συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν στον να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά.
Επίσης, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι από το χαράτσι εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό έχει ανέλθει στα 6,5 δις ευρώ. Σε περίπτωση δε που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι τότε θα υπάρξει κίνδυνος για το δημοσιονομικό, καθώς θα χρειαστεί να επιστραφεί το ποσό αυτό στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, αντέδρασαν στον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι πρέπει να επιστραφούν τα 6,5 δις ευρώ σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι, λέγοντας ότι η επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν, προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες θα είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, κάτι που δεν συμβαίνει.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχει κάνει παρέμβαση υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και δεν είναι μαχητό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα «αόρατα» σκυλάκια των καταφυγίων: Ψυχές που καρτερούν μια ζεστή αγκαλιά
- Κρήτη: Τροχαίο με νεκρό μοτοσικλετιστή στον ΒΟΑΚ – Η μηχανή του συγκρούστηκε με βαν
- Ισαίος: Η γέφυρα μεταξύ Λυσία και Δημοσθένη
- Κάτω Αχαΐα: Πυροβόλησαν στο κεφάλι νεαρό με αεροβόλο όπλο
- Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Jurassic Park»
- Ο Ολυμπιακός τσεκάρει την περίπτωση του Πουλακίδα
- Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442