Το γερμανικό ξενοφοβικό AfD για πρώτη φορά τρίτο κόμμα στα γκάλοπ
Το γερμανικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να επωφελείται από την σκληρή του στάση στο ζήτημα του ασύλου και αναδεικνύεται για πρώτη φορά σε τρίτη δύναμη σε δημοσκόπηση.
Το γερμανικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να επωφελείται από την σκληρή του στάση στο ζήτημα του ασύλου και αναδεικνύεται για πρώτη φορά σε τρίτη δύναμη σε δημοσκόπηση.
Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το AfD εμφανίζεται να κερδίζει μισή ποσοστιαία μονάδα και να φτάνει το 10,5%.
Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) βελτίωσαν τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 35% (από 34%), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χάνουν μισή μονάδα και να πέφτουν στο 23,5%.
Το Die Linke επίσης χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 10%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στο 10%.
Ο πρόεδρος του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ σχολίασε μιλώντας στη Bild ότι σε εξαιρετικές καταστάσεις και σοκ, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι ψηφοφόροι στρέφονται πάντα «στο κυβερνών κόμμα».
Το AfD, που έμεινε οριακά εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, είχε εμφανιστεί αρχικά ως το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στη Γερμανία στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και είχε σχηματιστεί πάνω στην αντίθεση για τα πακέτα προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα (και κυρίως στην αντίθεση απέναντι στην Ελλάδα).
Με την υποχώρηση της ρητορικής απέναντι στους «υπερχρεωμένους του Νότου», το AfD έχει προσεταιριστεί πλέον την ξενοφοβική ρητορική που βρίσκει έκφραση στις διαδηλώσεις του Pegida και έχει πλέον καταλήξει ουσιαστικά «συγκοινωνούν δοχείο» του κινήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λίβανος: Χριστιανικά χωριά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Νετανιάχου ότι ζήτησαν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ
- Οι δηλώσεις του Ρονάλντο μετά τον αποκλεισμό: «Η Πορτογαλία πριν από μένα δεν είχε τίτλο – Το Euro αξίζει όσο ένα Μουντιάλ»
- Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: Ανησυχία για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό από την Κίνα
- Ρόδος: Συνελήφθη 47χρονος για ενδοοικογενειακή βία – Ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του σε βενζινάδικο
- Τι έκανε ο Μοντέρο με τη Δομινικανή Δημοκρατία λίγο πριν τον Ολυμπιακό (vids)
- Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύοντας στη νέα εικόνα της πρωτεύουσας και στο μέλλον της αστικής διαμονής
- Πυροπροστασία περιοχών με βιομηχανικούς χώρους: Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και ελάχιστος έλεγχος
- «Θα είναι η πιο αιματηρή ταινία μου» – Στο επόμενο έργο του Ντάριο Αρτζέντο πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442