Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλικές επιδρομές ξανά στη Συρία, νέο κύμα ερευνών της αντιτρομοκρατικής

Γαλλικές επιδρομές ξανά στη Συρία, νέο κύμα ερευνών της αντιτρομοκρατικής

Σε επιδρομές με στόχο την ISIS στην Συρία προχώρησε για δεύτερη κατά σειρά νύχτα η γαλλική αεροπορία, την ώρα που στο εσωτερικό της Γαλλίας η αντιτρομοκρατική προχώρησε τη νύχτα σε πάνω από 100 έρευνες. Το Παρίσι έχει διαμηνύσει πως δεν θα υποχωρήσει από τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ ο Ολάντ είπε χαρακτηριστικά πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον καταζητούμενο 26χρονο, συνάντηση Ολάντ με Κέρι.

Σε επιδρομές με στόχο την ISIS στην Συρία προχώρησε για δεύτερη κατά σειρά νύχτα η γαλλική αεροπορία, πλήττοντας θέσεις στη Ράκα -την ώρα που στο εσωτερικό της Γαλλίας η αντιτρομοκρατική προχώρησε τη νύχτα σε πάνω από 100 έρευνες.

Το Παρίσι είχε διαμηνύσει ήδη την επομένη των επιθέσεων πως δεν θα υποχωρήσει από τη δραστηριότητα εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ ο Ολάντ -περιμένοντας τον αμερικανικό ΥΠΕΞ την Τρίτη- είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του του 26χρονου Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Θεωρείται στην παρούσα φάση ο κεντρικός καταζητούμενος στο πλαίσιο της έρευνας και πιθανότατα ο όγδοος δράστης των επιθέσεων.

Επιγραμματικά, οι νεότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

Την αίσθηση επείγοντος για την τρομοκρατία εντείνει και η παραδοχή από τη Ρωσία πως η συντριβή στο Σινά ήταν τρομοκρατική πράξη. Το Κρεμλίνο, χωρίς να αποδίδει ευθέως τη συντριβή στην ISIS, ανέφερε ωστόσο πως οι επιδρομές στη Συρία «θα ενταθούν».

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η γαλλική αεροπορία προχώρησε τη νύχτα ξανά σε επιδρομές εναντίον της ISIS στη Ράκα.

Τα πλήγματα έγιναν στη 01:30 (ώρα Παρισιού) από δέκα μαχητικά εναντίον δύο στόχων που καταστράφηκαν ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Και η ρωσική αεροπορία έπληξε θέσεις της ISIS στη Ράκα, όπως ανέφεραν ξεχωριστά Μόσχα και Παρίσι.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο από το εξωτερικό που πηγαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα μετά τις επιθέσεις.

«Συζητήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας για την καταπολέμηση της ISIS» είπε ο Κέρι, συμπληρώνοντας πως «εμείς κερδίζουμε έδαφος, και η ISIS χάνει έδαφος».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη έγιναν 128 έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε όλη την γαλλική επικράτεια.

Δεν αφορούν όλες οι έρευνες, όπως και εκείνες της προηγούμενης ημέρας, τις ίδιες τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά γίνονται με στόχο πρόσωπα στις «παρυφές» ισλαμιστικών δικτύων βάσει του νομικού πλαισίου κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 115.000 αστυνομικοί, ανέφερε ο Καζνέβ.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως από το καλοκαίρι έχουν αποτραπεί έξι επιθέσεις, κάλεσε για αναβάθμιση των μέσων των δυνάμεων ασφαλείας, απάντησε στις επικρίσεις για το ότι ο ένας από τους δράστες (ο Σαμί Αμιμούρ) δεν εμποδίστηκε να ταξιδέψει στη Συρία λέγοντας πως «δεν υπάρχει ποτέ μηδενικός κίνδυνος» και τόνισε πως οι γενικότερες έρευνες της αντιτρομοκρατικής θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται στο κόκκινο στη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο – όπου οδηγεί το «νήμα» ορισμένων από τους δράστες, μεταξύ άλλων και του περιβάλλοντος του καταζητούμενου.

Πιο «θερμό» σημείο στο Βέλγιο ήταν τις περασμένες ημέρες το Μόλενμπεκ της ευρύτερης περιοχής των Βρυξελλών, όπου έγιναν και οι επιδρομές στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Ενδεικτικό του επιπέδου συναγερμού είναι η αναβολή του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου Βελγίου-Ισπανίας που θα γινόταν την Τρίτη.

H βελγική αστυνομία δημοσιοποίησε νέα φωτογραφία του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ:

Προηγουμένως, ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, αδελφός του καταζητούμενου που είχε τεθεί το Σάββατο υπό κράτηση στο Βέλγιο και αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα, προχώρησε σε δημόσια δήλωσή του, στην οποία ανέφερε πως δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις και πως αγνοεί τι συνέβη με τα δύο αδέρφια του.

Ο ένας αδελφός του, ο Σαλάχ, είναι ο καταζητούμενος ως δράστης, ο δεύτερος, ο Ιμπραΐμ, θεωρείται ένας από τους νεκρούς δράστες. «Τα αδέλφια μου ήταν κανονικοί άνθρωποι, δεν πρόσεξα τίποτα περίεργο στη συμπεριφορά τους» είπε. «Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Μπορεί πολύς κόσμος να μην το πιστεύει, αλλά η οικογένειά μου έχει συγκλονιστεί από αυτό που συνέβη» ανέφερε.

Πάνω από 5.000 άτομα στη Γαλλία «χαρακτηρισμένα» για ισλαμισμό

Ο πρώτος από τους δράστες που είχε ταυτοποιηθεί, ο γάλλος υπήκοος Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι, είχε ήδη μπει από το 2010 στο στόχαστρο των γαλλικών υπηρεσιών για σχέσεις με ακραία ισλαμιστικά δίκτυα. Στο φάκελό του υπήρχε το περίφημο «S» -ένδειξη που χρησιμοποιείται για πρόσωπα «ενδιαφέροντος» αναφορικά με την κρατική ασφάλεια.

Η ένδειξη «S» δεν περιορίζεται στους ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές: Μπορεί να αφορά χούλιγκαν και μέλη της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.

Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 10.000 τέτοιοι φάκελοι στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), όπως ανέφερε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Οι μισοί εξ αυτών έχουν την ένδειξη S για σχέση με ριζοσπαστικά ισλαμιστικά δίκτυα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στους φακέλους ανατρέχουν οι αρχές όταν ελέγχεται ή συλλαμβάνεται κάποιος, χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει ότι η δραστηριότητά τους παρακολουθείται.

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024