Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα εξόντωσης του ελληνικού φαρμάκου καταγγέλουν οι έλληνες παραγωγοί

Απόπειρα εξόντωσης του ελληνικού φαρμάκου καταγγέλουν οι έλληνες παραγωγοί

Για μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που στόχο έχει την διάλυση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι κατηγορούν τους θεσμούς για επιλεκτική μείωσης τιμών που οδηγεί στην εισαγωγή ακριβότερων φαρμάκων συγκριτικά με τα εγχώρια.

Για μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που στόχο έχει την διάλυση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι κατηγορούν τους θεσμούς για
επιλεκτική μείωσης τιμών που οδηγεί στην εισαγωγή ακριβότερων φαρμάκων συγκριτικά με τα εγχώρια.

Η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία που ενώ διατηρούνται οι ονομαστικές τιμές των νέων εισαγόμενων φαρμάκων, μειώνονται μονομερώς οι τιμές των φτηνών παλαιών σκευασμάτων, σε επίπεδα που δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή τους στην Ελλάδα.

Αυτό σύμφωνα με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες ενέχει τον κίνδυνο «πολλά Ελληνικά ποιοτικά φάρμακα θα βγουν τελείως από την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς και τα Ταμεία θα στερηθούν δοκιμασμένων και οικονομικών φαρμακευτικών θεραπειών. Αυτές θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα εισαγόμενα φάρμακα. Έτσι, ενώ ακούγεται ότι επιδιώκεται να φτηνύνουν τα φάρμακα, στην ουσία ακριβαίνουν, σε βάρος των Ταμείων και των ασθενών. Γιατί όταν βγουν από την αγορά τα ήδη πολύ φτηνά ανταγωνιστικά Ελληνικά φάρμακα, το σύστημα υγείας θα μείνει δέσμιο των πολύ ακριβότερων εισαγωγών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα τα ελληνικά φάρμακα είναι 30% – 60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η μεσοσταθμική λιανική τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή των εντός προστασίας εισαγόμενων είναι 28 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα φάρμακα υψηλού κόστους). Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισπράττει ως κατώτατη τιμή -μετά από τα ποσοστά του φαρμακείου και των χονδρεμπόρων, των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στο Δημόσιο – γύρω στα 4 ευρώ.

Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν μόνο οι τιμές των παλιών φαρμάκων κατά 60-80%. Η λιανική τιμή τους να διαμορφωθεί έως το 1 ευρώ, η οποία καταλήγει σε καθαρή τιμή 0,5 ευρώ, ενώ τα νέα εισαγόμενα φάρμακα θα διατηρούν τις ονομαστικές τιμές τους.

Η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος για την εισαγωγή νέων ακριβών σκευασμάτων και θα ανοίξει το δρόμο στην κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων, και θα επιτρέψει επίσης την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους.

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024