Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση του ορίου χρέους για τις διακοπές ρεύματος ζητά από τη ΔΕΗ το ΥΠΕΚΑ

Αύξηση του ορίου χρέους για τις διακοπές ρεύματος ζητά από τη ΔΕΗ το ΥΠΕΚΑ

Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να κόψει την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο, σε αρρώστους με μηχανική υποστήριξη, αλλά και σε αγρότες, τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Π.Σκουρλέτης στη Βουλή, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί διακοπής ρεύματος σε 700.000 νοικοκυριά. Μάλιστα ο υπουργός σε ειδική σύσκεψη ζήτησε από τη ΔΕΗ αύξηση του ορίου των οφειλών πάνω από το οποίο ενεργοποιείται η διαδικασία διακοπής του ρεύματος.

Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να κόψει την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο, σε αρρώστους με μηχανική υποστήριξη, αλλά και σε αγρότες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στη Βουλή, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί διακοπής ρεύματος σε 700.000 νοικοκυριά.

Μάλιστα ο υπουργός σε ειδική σύσκεψη ζήτησε από τη ΔΕΗ αύξηση του ορίου των οφειλών πάνω από το οποίο ενεργοποιείται η διαδικασία διακοπής του ρεύματος.

Πάντως κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώσουν όπως και Δημόσιες Επιχειρήσεις που είχαν να πληρώσουν από το 2012 και μόλις απειλήθηκαν με διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν αμέσως να καταβάλουν τις οφειλές τους. Πρέπει να υπάρξει νοικοκύρεμα».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι τεράστια και φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ορίου των χρεών για διακοπή ζητά το ΥΠΕΚΑ

Το ζήτημα των υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ και των αποκοπών των παροχών ρεύματος, συζητήθηκε και σε ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με συμμετοχή στελεχών της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ζήτησε αύξηση του ορίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από το οποίο η ΔΕΗ ενεργοποιεί τη διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης και επίσπευση των επανασυνδέσεων στους πελάτες που θέλουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Επιπλέον ζήτησε από τη ΔΕΗ να εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των πελατών της για τις δυνατότητες που τους παρέχονται, αλλά και να απαντώνται ερωτήματα το συντομότερο δυνατό.

Ακόμη επέστησε την προσοχή στα στελέχη της ΔΕΗ προκειμένου η προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες, ενώ ζήτησε διαρκή ενημέρωση από την πλευρά της ΔΕΗ για την εξέλιξη της κατάστασης.

Συμφωνήθηκε επίσης να αποφευχθούν οι αποκοπές αγροτικών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς έχει καθυστερήσει η καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων.

Τα στελέχη της ΔΕΗ, από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν εκτενώς στα συσσωρευμένα χρέη προς την επιχείρηση από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τα οποία ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Περιέγραψαν επίσης τις ενέργειες που υλοποιούνται προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, συνιστά απειλή για την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη σύσκεψη έγινε λόγος επίσης για καταχρηστικές συμπεριφορές πελατών που κατορθώνουν να αποφεύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους εκμεταλλευόμενοι το συνολικότερο πνεύμα ανοχής του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν πρωτίστως για κατηγορίες πελατών οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα κόστη κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους.

Πρόκειται για πρακτική η οποία χειροτερεύει την κατάσταση για τους πλέουν αδύναμους και την Επιχείρηση, επιδρώντας αρνητικά στα περιθώρια άσκησης διαφορετικής πολιτικής είσπραξης οφειλών από τη ΔΕΗ, τονίστηκε.

Τι ισχύει σήμερα για τις διακοπές

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, εάν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί μέχρι και την έκδοση του επόμενου, τότε το ανεξόφλητο ποσά ενσωματώνεται αυτόματα σε αυτόν με την προσθήκη ειδικού μηνύματος («Ειδοποίηση διακοπής»), με το οποίο ο πελάτης ενημερώνεται για επικείμενη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί, τουλάχιστον το ποσό της οφειλής που προέρχεται από τον προηγούμενο λογαριασμό.

Στην πράξη, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν εκδίδει εντολές διακοπής για χρέη κάτω των 1000 ευρώ και εφόσον δεν υπάρχουν τουλάχιστον δύο απλήρωτοι λογαριασμοί, όρια που η κυβέρνηση ζητά από τη ΔΕΗ να επανεξετάσει.

Ακόμη, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων, ισχύουν τα εξής για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων:

  • Δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πελατών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
  • Δεν αποκόπτεται η ηλεκτρική σύνδεση σε άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά, εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου.
  • Για να δοθεί εντολή αποκοπής, πρέπει να συντρέχει η προϋπόθεση τουλάχιστον δύο απλήρωτων λογαριασμών σε συνδυασμό με χρέος άνω των 1000 ευρώ.
  • Ακόμη και στις περιπτώσεις που αποκόπτεται η σύνδεση, δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού με 10% προκαταβολή, διαπραγματεύσιμη ως προς την καταβολή της και μέχρι 36 δόσεις για το υπόλοιπο του χρέους, ώστε να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θεσπιστεί η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως 1.200 kwh ανά τετράμηνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024