Σε ισχύ το Δουβλίνο ΙΙ, εξαιρείται η Ελλάδα
Η Γερμανία ενεργοποιεί ξανά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είχε αναστείλει προ μηνών για τους Σύρους πρόσφυγες. Το μοναδικό κράτος-μέλος που εξαιρείται είναι η Ελλάδα.

Η Γερμανία ενεργοποιεί ξανά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είχε αναστείλει προ μηνών για τους Σύρους πρόσφυγες. Το μοναδικό κράτος-μέλος που εξαιρείται είναι η Ελλάδα.
Μετά την προσωρινή αναστολή από τη Γερμανία του Κανονισμού του Δουβλίνου για τους Σύρους πρόσφυγες στα τέλη Αυγούστου προκειμένου να αποσυμφορηθούν χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του ισχυρού ρεύματος προσφύγων, το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναφέρει το προηγούμενο ισχύον καθεστώς.
Αρχικά δύσκολη η επαναπροώθηση
Η Γερμανία θα επαναπροωθεί στο εξής και πάλι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τους πρόσφυγες από τη Συρία στην εκάστοτε χώρα-μέλος που έγινε ο πρώτος σταθμός υποδοχής τους στην ΕΕ. Όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία εφαρμόζει αυτήν την ώρα τις διαδικασίες του Δουβλίνου για πρόσφυγες όλων των χωρών και για όλες όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδας. «Αυτό ισχύει και για Σύρους πολίτες από την 21η Οκτωβρίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος.
Όπως διευκρίνισε, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) εξετάζει και πάλι όλες τις πτυχές σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση πριν την εισαγωγή του εκάστοτε πρόσφυγα στην εθνική διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση ασύλου.
Παρά την επαναφορά των εν λόγω διατάξεων, η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να συναντήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση δυσκολίες. Και αυτό επειδή ελάχιστοι από τους πρόσφυγες που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στο γερμανικό έδαφος είχαν καταγραφεί προηγουμένως σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.
Άρης Καλτιριμτζής (dpa)
Deutsche Welle
- Λίβανος: Εντολές εκκένωσης για δέκα κοινότητες και κτίρια εξέδωσε το Ισραήλ
- Ρολάν Γκαρός: Τσιτσιπάς και Σάκκαρη ρίχνονται στη μάχη – Χτυπάει «κόκκινο» ο υδράργυρος στο Παρίσι!
- Στο λάκκο των λεόντων
- Καταγγελία σοκ: Γαλλίδα ψυχίατρος καταγγέλλει βιασμό στην Κρήτη – «Ήταν με τη θέλησή της» λέει ο καταγγελλόμενος
- Η παλαιότερη γέφυρα του Παρισιού μετατράπηκε σε «σπηλιά»
- Ρατσιστική επίθεση σε τρανς γυναίκα στην Καλλιθέα – Την εξύβρισαν και την παρέσυραν με ΙΧ – Τέσσερις συλλήψεις
- Κοινωνικός Τουρισμός: Τα ψιλά γράμματα και οι παγίδες
- Ρωσία: Καλεί ξένους πολίτες και διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Κίεβο – Ετοιμάζει νέες επιθέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)















































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442