Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
10 συμβουλές για να κρατήσεις το χειμώνα «έξω από το σπίτι σου»

10 συμβουλές για να κρατήσεις το χειμώνα «έξω από το σπίτι σου»

Υπάρχουν φορές που αναρωτιέσαι πως να κρατήσεις το χειμώνα «έξω από το σπίτι» και τη ζέστη μέσα σε αυτό; Χαμογέλα! Με τις ακόλουθες συμβουλές θα περάσεις έναν πραγματικά ζεστό χειμώνα!

Υπάρχουν φορές που αναρωτιέσαι πως να κρατήσεις το χειμώνα «έξω από το σπίτι» και τη ζέστη μέσα σε αυτό;

Χαμογέλα! Με τις ακόλουθες συμβουλές θα περάσεις έναν πραγματικά ζεστό χειμώνα!

Κράτησε όλη τη ζέστη μέσα

Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα εμπρός, πάνω και πίσω τους. Το πρόβλημα με το «πίσω» είναι ότι συνήθως αφορά εξωτερικό -άρα κρύο- τοίχο. Σημαντικό μέρος της θερμότητας λοιπόν χάνεται για να ζεστάνει τον τοίχο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ασπίδες από αλουμίνιο (μοιάζουν με γυαλιστερά στόρια) που τοποθετούνται κρυφά πίσω από το σώμα, δεν φαίνονται και όμως αναγκάζουν την θερμότητα να αντανακλάται όλη προς τα εμπρός. Παράλληλα, σημαντικό είναι να μην τοποθετείς στα θερμαντικά σώματα καλύμματα διότι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

Ακόμη, βεβαιώσου ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα και δεν έχουν χαραμάδες που διευκολύνουν την εισβολή του κρύου. Μία κολλητική ταινία μπορεί να βοηθήσει. Στις εξώπορτες τοποθέτησε aerostop ή ακόμα και μικρά χαλάκια όταν το κρύο είναι έντονο. Πριν κάνεις όλα τα παραπάνω, βεβαιώσου πρωτίστως ότι κλείνουν καλά. Επίσης έλεγξε ενδεχόμενο φωταγωγό, τζάκι, καμινάδα και τρύπες από καλώδια.

Συμβουλή: Επίλεξε μια μέρα με έντονο αέρα και άναψε ένα αρωματικό στικ σε όλους τους χώρους. Έπειτα, παρακολούθησε την ροή του καπνού. Εάν είναι οριζόντια, τότε υπάρχουν ρεύματα στο σπίτι και πρέπει να εντοπίσεις την πηγή τους για να τα αντιμετωπίσεις

Περιόρισε την υγρασία

Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο της υγρασίας, ιδίως σε σπίτια που «πατάνε» στη γη. Όσο καλή δουλειά και αν έχει γίνει, το κάτω επίπεδο μίας ισόγειας κατοικίας είναι συνήθως πιο κρύο εξαιτίας της έντονης υγρασίας. Αντιμετώπισε το πρόβλημα με δύο τρόπους. Μπορείς να τοποθετήσεις έναν αφυγραντήρα. Θα εντυπωσιαστείς από το νερό που θα δεις να μαζεύεται αλλά και από την ευχάριστη αίσθηση που θα έχουν τα δωμάτια ύστερα από λίγες ημέρες. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρικοί αφυγραντήρες.

Συμβουλή: Μπορείς να ενεργοποιείς για 30 λεπτά την ημέρα την λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού σου. Η κατανάλωση είναι ελάχιστη, ενώ το αποτέλεσμα μέγιστο.

Δες μεγάλη ποικιλία σε Αφυγραντήρες & υγραντήρες

Κάνε σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη

Όταν αναφερόμαστε σε θερμοκρασία δωματίου, εννοούμε 17-18 οC. Ακόμη κι αν αυτή η θερμοκρασία δεν αρκεί, μπορείς να είσαι άνετα στους 20 οC την ημέρα, και τη νύκτα πριν κοιμηθείς να μειώνεις τον θερμοστάτη στους 16-17 οC. Θα κοιμηθείς πολύ καλύτερα γιατί η μεγαλύτερη θερμοκρασία ξεραίνει τον αέρα και προκαλεί προβλήματα όπως ροχαλητό, άπνοια, κλπ. Είναι σημαντικό να μην ρυθμίζεις το θερμοστάτη πάνω από τους 20 οC, διότι για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλιέται μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια.

Συμβουλή: Έλεγξε την ακρίβεια του θερμοστάτη σου με θερμόμετρο δωματίου και προσάρμοσε τις θερμοκρασίες ανάλογα. Τέλος, θα μπορούσες κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών καθώς και σε μικρότερους χώρους να χαμηλώνεις τη θερμοκρασία για να επιτύχεις εξοικονόμηση ενέργειας.

Διατήρησε τα δάπεδα ζεστά

Είναι πολύ εύκολο η θερμότητα που έχουμε στο σπίτι να ξεφύγει μέσα από τα δάπεδα. Ένα χαλί, μία μοκέτα ή και μία φλοκάτη λειτουργεί ως μόνωση. Ιδιαίτερα σε 1ο όροφο πολυκατοικίας με πυλωτή, ή σε ψηλούς ορόφους και σε ισόγειες κατοικίες η θέρμανση «δραπετεύει» από τα πατώματα εύκολα.

Δες μεγάλη ποικιλία σε Μοκέτες και Χαλιά

Αξιοποίησε σωστά τα παντζούρια και τις κουρτίνες

Κλείνε τα παντζούρια το βράδυ και άνοιγε οπωσδήποτε την ημέρα αυτά που έχουν προσανατολισμό προς τον ήλιο όπως και τις κουρτίνες.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησε «βαριές» κουρτίνες το χειμώνα. Κρατούν τον κρύο αέρα έξω.

Ενίσχυσε τη θέρμανση μεμονωμένων χώρων

Εάν κάποιος χώρος του σπιτιού σου είναι πιο κρύος από το υπόλοιπο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανάβεις περισσότερο την θέρμανση για όλο το σπίτι. Πρώτα έλεγξε τι φταίει και αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι (π.χ. νέα κουφώματα ή επιπλέον μόνωση) τότε είναι καλύτερη η χρήση μίας θερμάστρας. Αν μάλιστα έχει χρονοδιακόπτη τότε μπορείς να τη ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση την κατάλληλη ώρα.

Συμβουλή: Στους ανεμιστήρες οροφής θα έχεις παρατηρήσει ότι για τις ταχύτητες 1,2 και 3 υπάρχουν δύο φορές στο κουτάκι λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί αφορούν την κανονική και την αντίστροφη περιστροφή της έλικας. Κοινώς, το καλοκαίρι γύρνα τες ώστε να τραβάει τον αέρα προς τα πάνω ενώ το χειμώνα ανάποδα ώστε να κρατά την ζέστη χαμηλά και να σε θερμαίνει. Δοκίμασέ το.

Περιόρισε τη χρήση των συσκευών εξαερισμού

Χρησιμοποίησε μόνο όταν είναι απαραίτητο τις συσκευές εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το σπίτι σου όλον το θερμαινόμενο αέρα σε λιγότερο από μια ώρα. Ο ζεστός αυτός αέρας αντικαθίσταται από εξωτερικό κρύο αέρα.

Κάνε προγραμματισμένο αερισμό του σπιτιού

Επειδή και ο αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος, είναι καλύτερα να τον επιτυγχάνεις με σύντομο αλλά έντονο αερισμό παρά με μεγάλης διάρκειας. Έτσι ανοίγεις τα περισσότερα ή και όλα τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να δημιουργήσεις ρεύμα αέρα, και με αυτόν τον τρόπο κρυώνει μόνο ο αέρας αλλά όχι και ο εξοπλισμός του σπιτιού για την αναθέρμανση του οποίου θα χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενεργεία.

Συμβουλή: Η διάρκεια του αερισμού εξαρτάται και από το πόσα άτομα μένουν στο σπίτι. Γενικά, 15 με 20 λεπτά αερισμού του σπιτιού είναι αρκετά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δημιούργησε ζεστή ατμόσφαιρα

Μπορείς να δημιουργήσεις ζεστή ατμόσφαιρα και θαλπωρή στο σπίτι σου χρησιμοποιώντας:

  • ζεστά χρώματα το χειμώνα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, μαύρο) και απόφευγε τα κρύα (μπλε, πράσινο).
  • ριχτάρια και κουβέρτες σε καναπέδες και κρεβάτια
  • τραπεζομάντιλα και καλύμματα σε ζεστά χρώματα
  • κεριά
  • φωτιστικά δαπέδου και για τραπεζάκια (πάντα με οικολογικούς λαμπτήρες)
  • ντύσε τους πιο κρύους τοίχους με υφάσματα.

Συμβουλή: Ανακάλυψε μια νέα διάσταση για τα ριχτάρια και κάλυψε κρύους τοίχους.

Ξένη Δημοσίευση

Ξένη δημοσίευση

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024