Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας μετά την πυρκαγιά στο κλαμπ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας μετά την πυρκαγιά στο κλαμπ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, όπως ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα, στον απόηχο της πολύνεκρης πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι. Την προηγούμενη ημέρα, πολυπληθείς διαδηλώσεις με αφορμή την τραγωδία είχαν στραφεί εναντίον της κυβέρνησης ενώ ο πρόεδρος της χώρας (από διαφορετικό κόμμα) είχε καλέσει σε «ανάληψη ευθύνης».

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, όπως ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα, στον απόηχο της πολύνεκρης πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι.

Την προηγούμενη ημέρα, είχαν γίνει πολυπληθείς διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την τραγωδία. Την πίεση στον Πόντα, ο οποίος επίσης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά, είχε ενισχύσει εμμέσως και ο πρόεδρος της χώρας (ο οποίος προέρχεται από διαφορετικό κόμμα).

«Ο Βίκτορ Πόντα αφήνει τη θέση του, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που συνέβη» ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα. «Πιθανότατα θα προσέξατε τους χιλιάδες που βγήκαν στο δρόμο χθες βράδυ και τι ζητούσαν» είπε ο Ντραγκνέα, συμπληρώνοντας πως το δυστύχημα είναι «σοβαρή υπόθεση και δεσμευόμαστε πως η κατάσταση θα επιλυθεί γρήγορα».

Μετά την εξέλιξη, το συγκυβερνών UNPR ανέφερε πως συνεχίζει να στηρίζει τον συνασπισμό υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, και δήλωσε «διαθέσιμο» να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

To βράδυ της Τρίτης, στο Βουκουρέστι είχαν βγει περίπου 20.000 άτομα με συνθήματα όπως «η διαφθορά σκοτώνει» και εκκλήσεις για παραίτηση του Πόντα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Ιοάνις, είχε γράψει στο Facebook τη νύχτα μετά τη διαδήλωση: «Αντιλαμβάνομαι τι περιμένουν, και έχουν δίκιο, κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη». «Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πολιτικούς, που δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτό το αίσθημα εξέγερσης» έγραψε ο Ιοάνις.

Την περασμένη Παρασκευή, συναυλία συγκροτήματος σε υπόγειο κλαμπ στο Βουκουρέστι κατέληξε σε τραγωδία εξαιτίας εφφέ πάνω στην σκηνή που ξεκίνησαν την πυρκαγιά.

Οι θαμώνες προσπάθησαν να διαφύγουν από τη μοναδική έξοδο. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 32 ενώ έχουν τραυματιστεί 130 άτομα -αρκετοί ακόμη σε σοβαρή κατάσταση. Η πυρκαγιά το βράδυ της Παρασκευής είχε έρθει να προστεθεί στο αίσθημα πως η διαφθορά είναι εκτεταμένη στις ρουμανικές κρατικές δομές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024