Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις κάλπες των κρίσιμων εκλογών οι Τούρκοι

Στις κάλπες των κρίσιμων εκλογών οι Τούρκοι

Με την αβεβαιότητα στο ζενίθ και τις μνήμες από το μακελειό στην Άγκυρα νωπές ψήφισαν οι Τούρκοι στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία. Το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ΑΚΡ ζητά την αυτοδυναμία που δεν κατάφερε να πάρει πριν από πέντε μήνες, τα μικρότερα κόμματα ελπίζουν σε συγκυβέρνηση αλλά η δύναμη του φιλοκουρδικού HDP παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας. Η Ευρώπη περιμένει με το βλέμμα στο προσφυγικό, ενώ η Άγκυρα έχει ανοικτές συγκρούσεις σε κάθε μέτωπο. Φωτορεπορτάζ

Με την αβεβαιότητα στο ζενίθ και τις μνήμες από το μακελειό στην Άγκυρα νωπές ψήφισαν την Κυριακή οι Τούρκοι στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία.

Το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ΑΚΡ ζητά την αυτοδυναμία που δεν κατάφερε να πάρει πριν από πέντε μήνες, τα μικρότερα κόμματα ελπίζουν σε ενίσχυση που θα τους φέρει σε θέση εταίρου σε συγκυβέρνηση αλλά η δύναμη του φιλοκουρδικού HDP παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας.

Η Ευρώπη περιμένει, με το βλέμμα στο προσφυγικό ενώ η Άγκυρα έχει ανοικτές συγκρούσεις σε κάθε μέτωπο: Ενδεικτικά, οι αεροπορίες Τουρκίας και ΗΠΑ έπληξαν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία με απολογισμό 50 νεκρά μέλη της ISIS, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στις κάλπες κλήθηκαν περίπου 54 εκατ. ψηφοφόροι. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν νωρίς το πρωί και έκλεισαν στις 17:00 τοπική (16:00 ώρα Αθήνας, καθώς η Τουρκία δεν έχει ακόμη γυρίσει στη χειμερινή ώρα). Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Η τεταμένη κατάσταση φαίνεται ακόμη και στην ισχυρή ασφάλεια στα εκλογικά τμήματα στις «ευαίσθητες» κουρδικές περιφέρειες στα νοτιοανατολικά, όπου άνδρες των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν την εκλογική διαδικασία. Την 7η Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) βγήκε μακράν πρώτο με 40,6% αλλά -για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία- κάτω από την αυτοδυναμία. Αυτό έθαψε την επιδίωξη του προέδρου Ερντογάν (τυπικά, εκτός του εκλογικού στίβου) για μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος σε ένα προεδροκεντρικό σύστημα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το AKP ελαφρά ενισχυμένο μεν, όμως ξανά κάτω από το όριο για αυτοδυναμία. Ωστόσο, μία δημοσκόπηση (της A&G) προπαραμονές της κάλπης έδειχνε το αντίθετο αποτέλεσμα, εμφανίζοντας το ΑΚΡ να παίρνει με άνεση πάνω από τις μισές έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Το στοίχημα του Ερντογάν -που παραμένει η ηγετική μορφή και η κινητήρια δύναμη του ΑΚΡ, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε δεύτερο πλάνο- είναι το κόμμα του να καταφέρει να πάρει έδρες που έχασε με μικρή διαφορά σε άλλα κόμματα. Αυτο σύνέβη σε 18 από τις 81 περιφέρειες στις εκλογές του Ιουνίου.

Το πρόβλημα για το AKP συνοψίζεται στο φιλοκουρδικό HDP το οποίο κατάφερε, συνενώνοντας το «αριστερό ρεύμα» με τις κουρδικές επιδιώξεις, να προσεταιριστεί και συντηρητικούς ψηφοφόρους στις κουρδικές περιοχές, σπάζοντας έτσι την απήχηση του Ερντογάν σε τμήματα των ψηφοφόρων στα νοτιοανατολικά.

Αν όμως, όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, και πάλι δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών θεωρεί απόμακρο και πιθανότερη θεωρείται η δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ελπίδες για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχήματος μπορεί να είναι περιορισμένες, όμως η Άγκυρα θα είχε δύσκολα άλλη επιλογή.

Ψηφίζοντας το πρωί της Κυριακής, ο Ερντογάν επανέλαβε την επωδό κάθε στελέχους του ΑΚΡ προεκλογικά: «Έχει φανεί πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα για τη χώρα μας» είπε, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που είχε στηθεί πάνω στην εξίσωση της πολυπόθητης σταθερότητας με την αυτοδυναμία του AKP.

O επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP, που ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι «η χώρα επιθυμεί περισσότερο από όλα ειρήνη».

Οι πέντε μήνες ακυβερνησίας σημαδεύτηκαν από επιδείνωση σε κάθε μέτωπο με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Τουρκία. Το Κουρδικό επέστρεψε ξανά σε φάση ανάφλεξης ενώ αποκορύφωμα των εντάσεων ήταν το μακελειό στην Άγκυρα – και αυτό, ενώ η κατάσταση στη γειτονική Συρία, έναν από τους βασικότερους παράγοντες αστάθειας και για τα νοτιανατολικά της Τουρκίας, παραμένει εντελώς ανεξέλεγκτη.

Οι τριβές με τις συμμαχικές δυνάμεις για τη βόρεια Συρία, όπου το σημαντικότερο για την Τουρκία είναι οι δύσκολες ισορροπίες απέναντι στους Κούρδους που μάχονται επίσης την ISIS, έχουν περιπλέξει την κατάσταση και φάνηκαν με το «οξύμωρο» της ταυτόχρονης κλήσης των πρέσβεων ΗΠΑ και Ρωσίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την υποστήριξη στις κουρδικές ομάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024