Ελεύθερος ο τελευταίος βρετανός κρατούμενος του Γκουαντάναμο
Ο Σακέρ Ααμέρ, ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, αποφυλακίστηκε έπειτα από 13 χρόνια κράτησης. Εναντίον του Ααμέρ, υπήκοου Σαουδικής Αραβίας παντρεμένου με Βρετανή, δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες. Παρ' ότι οι αμερικανικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την απελευθέρωσή του το 2007, δεν είχε αποφυλακιστεί τότε.
Ο Σακέρ Ααμέρ, ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, αποφυλακίστηκε έπειτα από 13 χρόνια κράτησης.
Εναντίον του Ααμέρ, υπήκοου Σαουδικής Αραβίας παντρεμένου με Βρετανή, δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες. Παρ’ ότι οι αμερικανικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την απελευθέρωσή του το 2007, δεν αποφυλακίστηκε τότε.
Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία ανακοίνωσε την επικείμενη αποφυλάκισή του χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βρετανία αυτή τη στιγμή όπου θα φθάσει αργότερα μέσα στην ημέρα» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.
Ο Ααμέρ εγκαταστάθηκε στη Βρετανία το 1996 και βρισκόταν στο Αφγανιστάν όπου εργαζόταν εθελοντικά για ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση όταν συνελήφθη από τις δυνάμεις της Αφγανικής Βόρειας Συμμαχίας το 2001 και παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη φυλακή του Γκουαντάναμο που άνοιξε το 2002.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Βαρδούσια: Η στιγμή της ανάσυρσης των τεσσάρων ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους
- Τραγωδία: Νεκρός ο προπονητής της ομάδας γυναικών της Βαλένθια και τα τρία παιδιά του
- Ζελένσκι: Το «κοινό όραμα» με τις ΗΠΑ είναι σημαντικό – Νέα δήλωση εν όψει της συνάντησης με τον Τραμπ
- Η κουλτούρα της αϋπνίας – Γιατί η εξάντληση έγινε δείγμα επιτυχίας;
- Τα «κάλαντα» της Πρωτοχρονιάς στον Γεωργιάδη – «Στο πόδι» οι εργαζόμενοι στο ΓΝ «Έλενα»
- Ταϊβάν: Σεισμός 7 βαθμών σημειώθηκε σε περιοχή στα βορειοανατολικά της νήσου
