Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταμάτης Φασουλής: Μοναδικός στο ρόλο του «Μπαμπά» με Αλτσχάιμερ

Σταμάτης Φασουλής: Μοναδικός στο ρόλο του «Μπαμπά» με Αλτσχάιμερ

Ελισάβετ Σταμοπούλου Χάνει τον εαυτό του. Το μυαλό ακολουθεί το δρόμο της «αποσάθρωσης», η λογική αποσυνδέεται από την πρίζα, και το τέλος είναι δραματικό. Κάπου εκεί η νόσος Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε πρώτο πρόσωπο με τον Σταμάτη Φασουλή να μυεί το θεατή στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια. Δεδομένου ότι ταλανίζει και απειλεί […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Χάνει τον εαυτό του. Το μυαλό ακολουθεί το δρόμο της «αποσάθρωσης», η λογική αποσυνδέεται από την πρίζα, και το τέλος είναι δραματικό. Κάπου εκεί η νόσος Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε πρώτο πρόσωπο με τον Σταμάτη Φασουλή να μυεί το θεατή στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια. Δεδομένου ότι ταλανίζει και απειλεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο χαρακτηρισμός «επίκαιρο» για το έργο «Ο Μπαμπάς», στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, καθίσταται απολύτως αντικειμενικός.

Ευφυή τεχνάσματα, συναισθηματικές εναλλαγές και χιούμορ, παρατηρούνται στην παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, με τη Μαρίνα Ασλάνογλου στο ρόλο της κόρης του.

Το έργο, που ανήκει στο συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ και τιμήθηκε το 2014 με το ανώτατο θεατρικό βραβείο της Γαλλίας, το Molière, μιλά για έναν «Μπαμπά», τον Αντρέ ο οποίος ζει μόνος του σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Η κόρη του η Άννα, βλέποντάς τον να μεγαλώνει, ανησυχεί και αποφασίζει να συγκατοικήσουν. Η συγκατοίκηση αποδεικνύεται όμως περίπλοκη υπόθεση αφού ένας Γολγοθάς ξεκινά για την Άννα, ένας εφιάλτης για τον μπαμπά, ενώ ο σύντροφος της κόρης του αγανακτεί και εκείνη τελικά οδηγείται σε αδιέξοδο.

Η υπόθεση μπορεί να δίνει την εντύπωση του δράματος, στην ουσία όμως πρόκειται για μια τραγική φάρσα στην οποία εναλλάσσεται το χιούμορ με τη συγκίνηση. Πολλά είναι τα σημεία εκείνα τα οποία ο Σταμάτης Φασουλής «εκμεταλλεύεται» για να υποδείξει το αστείρευτο χιούμορ του. Εκεί που η μνήμη εγκαταλείπει τον ήρωα και η σύγχυση κυριαρχεί στο μυαλό του, καθώς συντελείται μια αποτυχημένη ανάμιξη πληροφοριών, ο ηθοποιός με κωμικό ύφος πραγματεύεται το στοιχείο της λήθης.

Με ευκολία παρακολουθείται η εξέλιξη ενός ανθρώπου που πάσχει από Αλτσχάιμερ, αφού η σκηνοθεσία μέσα από αναδρομές και ποικίλα πλάνα «μπλέκει» το θεατή και καταφέρνει να του «συστήσει» το πρόβλημα.

Όσο προχωρά η παράσταση, ο ρυθμός γίνεται όλο και πιο δραματικός με τον ήρωα να χάνει τον εαυτό του, να γίνεται αφόρητος για το σύντροφο της κόρης του και εκείνη να περιέρχεται σε περιδίνηση και να αναγκάζεται να οδηγήσει τον πατέρα της σε οίκο ευγηρίας.

Εκεί ο «Μπαμπάς» συναντά το απόλυτο δράμα, αφού το μυαλό του τον αποχαιρετά και ανήμπορος πια να πράξει το οτιδήποτε αναζητά τη μαμά του, αλλά μάταια γιατί κάθε ήχος της φωνής του πέφτει στο κενό.

Συνολικά, πρόκειται για μια έξυπνη και παιχνιδιάρικη παράσταση που καθηλώνει συναισθηματικά το θεατή και καταφέρνει να μπολιάσει τον προβληματισμό με το γέλιο. Η ισχυρή, δε, προσωπικότητα του Σταμάτη Φασουλή κλέβει την παράσταση δίνοντας έναν άλλο τόνο στην έννοια της φάρσας.

Πληροφορίες

Θέατρο Δημήτρης Χορν/ Αμερικής 10
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00, 21:00


Μετάφραση/Σκηνοθεσία έργου: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά παράστασης: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια ηθοποιών: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί σκηνής: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Στην ελληνική μεταφορά του έργου τον μπαμπά υποδύεται ο Σταμάτης Φασουλής.

Πρωταγωνιστούν:
Μαρίνα Ασλάνογλου, Κωνσταντίνος Κάππας, Κίμων Κουρής, Ελευθερία Μπενοβία και Ματίνα Νικολάου.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024