Το Botox προλαμβάνει την κολπική μαρμαρυγή μετά από bypass
Μπορεί οι ενέσεις τοξίνης αλλαντίασης να είναι ευρύτερα γνωστές για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, ωστόσο αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το Botox μπορεί επίσης να προλάβει την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής μετά από επέμβαση bypass.
Μπορεί οι ενέσεις τοξίνης αλλαντίασης να είναι ευρύτερα γνωστές για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, ωστόσο αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το Botox μπορεί επίσης να προλάβει την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής μετά από επέμβαση bypass.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική βλάβη, ακόμα και θάνατο.
Οι ενέσεις Botox, χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία για την προσωρινή άμβλυνση των ρυτίδων. Ωστόσο, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ημικρανίας, της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, της υπεριδρωσίας και άλλων παθήσεων. Η τοξίνη αλλαντίασης δρα μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα που δίνουν εντολή για τη σύσπαση των μυών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Αρρυθμίας του Συστήματος Υγείας «Valley» μελέτησε 60 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε bypass. Με τυχαία επιλογή, είτε έκαναν ενέσεις Botox, είτε ενέσεις με αλατούχο διάλυμα. Όλοι είχαν τουλάχιστον δύο επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας, πριν την επέμβαση και θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για νέα. Κανείς ωστόσο δεν έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για κολπική μαρμαρυγή.
Οι ενέσεις Botox έγιναν γύρω από τα «μαξιλαράκια» λίπους του καρδιακού μυ, κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Τις πρώτες 30 ημέρες από την επέμβαση, το 7% των ασθενών που έκαναν ενέσεις Botox εκδήλωσε κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με το 30% της ομάδας ελέγχου. Έναν χρόνο μετά την επέμβαση bypass, κανείς από την ομάδα Botox δεν είχε πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό, συγκριτικά με το 27% της ομάδας ελέγχου.
Οι επιπλοκές από την επέμβαση bypass δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ δεν αναφέρθηκαν πιο ειδικά προβλήματα στην ομάδα που έκανε ενέσεις Botox.
«Η κολπική μαρμαρυγή που εκδηλώνεται μετά από καρδιακή επέμβαση είναι μεσοπρόθεσμο πρόβλημα, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα, άρα μια ένεση Botox είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Βέβαια, το κλινικό δείγμα είναι μικρό και θα πρέπει να επαναληφθεί η μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών» σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζοναθαν Στέινμπεργκ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου
- Αποστολία Ζώη: Το ατύχημα της τραγουδίστριας – Τι λέει η ίδια
- Σιθωνία: «Μόλις έπεσε η στάθμη του νερού…» – Πώς εντοπίστηκαν το ανθρώπινο κρανίο και τα οστά σε ξενοδοχείο
- Άρης: Οι συναντήσεις που είχε ο Γρηγορίου για το ματς με τον Λεβαδειακό
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442