Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οργή γονέων και εκπαιδευτικών για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τις έντονες αντιδράσεις γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, που προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συναντάται με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ το το απόγευμα (18:30) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

Τις έντονες αντιδράσεις γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, που προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου από την επιβολή ΦΠΑ εξαιρούνται νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικοί σταθμοί, ενώ:

  • ΦΠΑ 6% επιβάλλεται σε ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία κ.λπ.
  • ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε ιδιωτικά σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο)

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συναντάται αυτή την ώρα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ το το απόγευμα (18:30) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

Μιλώντας στο Έθνος, γονείς, αλλά και εκπρόσωποι φορέων δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αν εφαρμοστεί το μέτρο, ο ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους γονείς και μάλιστα αναδρομικά από 20/7, τόνισε στο Mega ο πρόεδρος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης.

«Θέλουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και όχι μόνο ο πρωθυπουργός, όλοι οι κύριοι που εκπροσωπούν κόμματα και βρίσκονται στο πάνελ. Αυτό νομίζω ότι βγήκαν και είπαν, ο φόρος είναι άδικος, δεν μπορούμε να φορολογήσουμε την Παιδεία, θεωρούμε ότι θα τηρηθεί το αυτονόητο» ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, Ερασμία Παπαδοπούλου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, έσπευσε να διευκρινίσει πως η επιβολή του ΦΠΑ είναι απόφαση αποκλειστικά της κυβέρνησης και δεν αποτελούσε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης.

Το θέμα προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να μιλά για τον «στόχο της ‘αριστεράς του τίποτα’» και το ΠΑΣΟΚ να τονίζει πως «επέβαλαν ΦΠΑ εκεί που ως τώρα ήταν μηδενικός».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κατήγγειλε πως η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «αποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από επιμέρους διαβαθμίσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξάνει το μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, που προσπαθεί μέσω της παραπαιδείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου».

Τέλος, το Ποτάμι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης «αντανακλά πλήρως την ιδεολογική εμμονή και την ταξική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εκπαίδευση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024