Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαράζ συναντήσεων του κουαρτέτου με υπουργούς

Μπαράζ συναντήσεων του κουαρτέτου με υπουργούς

Μπαράζ επαφών με μέλη της κυβέρνησης έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο πλαίσιο του ελέγχου της υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, που κρίνει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη δει Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη, Χουλιαράκη και Σταθάκη. Ακολουθεί επαφή με Γ.Κατρούγκαλο. Πρώτη αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει στη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ το απόγευμα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να διαπιστώνει καθυστερήσεις, αλλά και αποκλίσεις.

Μπαράζ επαφών με μέλη της κυβέρνησης έχουν από το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, απ’ όπου θα κριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη και Χουλιαράκη, σε εξέλιξη συνάντηση με τον Γ.Σταθάκη και ακολουθεί επαφή με τον Γ.Κατρούγκαλο.

Πρώτη αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει στη νέα συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ το απόγευμα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών να διαπιστώνουν καθυστερήσεις, αλλά και κάποιες αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.

Ειδικότερα, λίγο πριν τις 12:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη. Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήταν «η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Επι τάπητος τέθηκε η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το επείγον ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων δανείων» -δεδομένης της συγκυρίας και της πίεσης του χρόνου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης- θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του υπουργού με την τρόικα, αύριο, Πέμπτη, το πρωί, καθώς σήμερα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων για το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Στο πρόγραμμα ακολουθούσε (στις 15:30) συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο. Μάλιστα η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κανονίστηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες τελευταία στιγμή, κάτι που σχολιάστηκε, αφού δείχνει την σπουδή των δανειστών σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Πέρα από τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα, οι συζητήσεις περιστρέφονται και γύρω από τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Γ.Χουλιαράκη και Τρ.Αλεξιάδη, θα συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο συζήτησης τα οικονομικά και δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό για το 2016 και τη φορολογία. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος επαφών των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές διαπιστώνουν καθυστερήσεις, όσο και αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Για παράδειγμα στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και στην φορολογία των ενοικίων η κυβέρνηση τελευταία στιγμή επεφύλαξε «εκπληξούλες» στους θεσμούς, που πιέζουν τώρα να μάθουν ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την τρύπα στα έσοδα που δημιουργείται από αυτές τις αποφάσεις της.

Γκρίνια και προβληματισμός από την πλευρά των θεσμών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκδηλώνεται και για ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, αφού ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι ακόμη έτοιμα και πηγαίνουν προς το τέλος του μήνα.

Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν και στο μέτωπο του ΣΔΟΕ και τη μεταφορά φορολογικών υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η τροπή δε που έχει πάρει η σχέση της κυβέρνησης με την γγ Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαΐδου περιπλέκει την κατάσταση και λειτουργεί ως πηγή ανησυχίας για τους δανειστές.

Σε αναμονή των εξελίξεων το EWG

Οι επαφές διεξάγονται στον απόηχο της απόφασης να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως. Έτσι, η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, που συνδέεται με την επίμαχη δέσμη προαπαιτούμενων, αναμένεται να κριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, προσερχόμενος στη συνάντηση ο Αλ.Φλαμπουράρης δήλωσε: «Δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

Τα «αγκάθια» για το 1 δισ. ευρώ

Πολύ βαρύτερες δράσεις περιλαμβάνει το επόμενο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, ώστε:

α) να εκταμιευθεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ
β) να ξεκινήσει η επίσημη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και, γ) να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1. Ασφαλιστικό:

  • στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
  • αύξηση εισφορών ΟΓΑ
  • νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
  • κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024