Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στροφή στα ηλεκτροκίνητα και επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων κατά 1 δις ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος VW

Στροφή στα ηλεκτροκίνητα και επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων κατά 1 δις ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος VW

Με φόντο το dieselgate ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε περιστολή δαπανών αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των τεχνολογιών που αποτελούν τον πυρήνα του ομίλου προς πιο αποδοτικά μονοπάτια.

O γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων οι οποίες αποσκοπούν στη διαχείριση του dieselgate και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η περικοπή των δαπανών επενδύσεων, η στροφή στα ηλεκτρικά και μια διαφορετική προσέγγιση στους diesel κινητήρες προκειμένου να μην υπάρξουν αντίστοιχα ζητήματα στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος και την περικοπή των δαπανών επενδύσεων προς το παρόν, ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε την περιστολή της αντίστοιχης δαπάνης κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη με στόχο την εξοικονόμηση ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους diesel κινητήρες.

Βέβαιο, είναι επίσης –αν και όχι ακόμα επίσημο σε επίπεδο μεγεθών- ότι οι περικοπές δεν θα περιοριστούν στις επενδύσεις, όπως είχε εξάλλου, αναφέρει και σε προηγούμενες δηλώσεις του ο επικεφαλής του ομίλου, Mathias Mueller, ο οποίος μιλώντας στους εργαζόμενους της εταιρείας είχε τονίσει ότι η αποκατάσταση του ζητήματος «δεν θα είναι ανώδυνη», προαναγγέλοντας επανεξέταση των δαπανών σε κάθε τομέα δραστηριότητας του ομίλου.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα, με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στο ζήτημα το συνολικό κόστος διαχείρισης του dieselgate για τον όμιλο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τα οικονομικά και σε ό,τι αφορά τις επίσημες ανακοινώσεις του ομίλου και την αλλαγή στρατηγικής, αρχικά, προς αποφυγή ανάλογων προβλημάτων με μοτέρ πετρελαίου στο μέλλον ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι εφεξής οι κινητήρες diesel που διατίθενται σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα εξοπλίζονται αποκλειστικά –με το ακριβότερο- σύστημα καταλύτη επιλεκτικής αναγωγής γνωστό ως SCR (Selective Catalytic Reduction) το οποίο περιορίζει τα επίπεδα εκπομπών οξειδίων του αζώτου ψεκάζοντας ένα διάλυμα ουρίας στα καυσαέρια αντί των παγίδων οξειδίου του αζώτου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος θα συνεχίσει την εξέλιξη της γνωστής αρχιτεκτονικής MQB με επίκεντρο όμως τα plug-in υβριδικά και στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα μαζικής παραγωγής με ηλεκτρική αυτονομία έως και 300 χλμ.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται η παραπάνω ευέλικτη πλατφόρμα θα αποτελέσει αφετηρία για πιο αποδοτικά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα καθώς και για περισσότερες εκδόσεις φυσικού αερίου και υβριδικά.

«Η VW ως φίρμα επαναπροσδιορίζει την θέση της για το μέλλον. Γινόμαστε πιο αποδοτικοί, δίνοντας στην γκάμα προϊόντων μας και στις τεχνολογίες που αποτελούν τον πυρήνα μας, νέο στόχο» αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής της VW, Herbert Diess.

Στο πλαίσιο της ηλεκτρικής «στροφής» ο γερμανικός όμιλος ανήγγειλε μια αντίστοιχη έκδοση του Phaeton το οποίο όπως σημειώνεται θα λειτουργήσει ως η ηλεκτρική ναυαρχίδα της VW, αποτελώντας ορόσημο του ηλεκτρικού επαναπροσδιορισμού της VW ως φίρμας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε την εξέλιξη μιας νέας ευέλικτης πλατφόρμας στα πρότυπα της αρχιτεκτονικής MQB η οποία όμως επιγράφεται ως ΜΕΒ και η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει στο μέλλον compact ηλεκτρικά αυτοκίνητα για όλες τις φίρμες του ομίλου.

Όπως επίσης αναφέρεται, η νέα αρχιτεκτονική θα σχεδιαστεί για να υποστηρίζει κάθε είδους αμάξωμα και κατηγορία, επιτρέποντας τη «δημιουργία ιδιαίτερα ελκυστικών αυτοκινήτων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ηλεκτρικής αυτονομίας 250-500 χλμ».

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024