Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Βιέννη: Οι Σοσιαλδημοκράτες απέκρουσαν την άνοδο της Ακροδεξιάς

Εκλογές στη Βιέννη: Οι Σοσιαλδημοκράτες απέκρουσαν την άνοδο της Ακροδεξιάς

Ξεκάθαρη νίκη πέτυχαν την Κυριακή οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο δήμο της Βιέννης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, και μάλιστα σε απόσταση εννέα εκατοστιαίων μονάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ξεκάθαρη νίκη πέτυχαν την Κυριακή οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο δήμο της Βιέννης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, και μάλιστα σε απόσταση εννέα εκατοστιαίων μονάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Μεγάλοι «ηττημένοι» είναι οι δημοσκόποι, οι οποίοι ανέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ, αποσπά ποσοστό 39,5%, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές το 2010,

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την προσφυγική κρίση, περιορίζεται στο 31% από 25,8% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι Ελεύθεροι πέτυχαν εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους από το 15,3% στις εκλογές του 2009 στο σε 30,4%.

Στην τρίτη από την τέταρτη θέση στις εκλογές της Βιέννης, με ποσοστό 11,7% (έναντι 12,6%) περνούν οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής έως τώρα αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου, που βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ.

Τέταρτο πλέον κόμμα είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που με 9,3% (έναντι 14% το 2010), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ απέσπασε ποσοστό 6,2%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές ανήλθε στο 74%, έναντι του 67% πριν από πέντε χρόνια, ενώ στο σύνολο των 100 εδρών στην τοπική Βουλή, που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της αυστριακής πρωτεύουσας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαθέτουν 44 έδρες έναντι των 49 μέχρι τώρα, οι Ελεύθεροι 34 (αντί των 27), οι Πράσινοι 10 (11), το Λαϊκό Κόμμα 7 (αντί των 13) και το ΝΕΟΣ 5 έδρες.

Ελάχιστες μετατοπίσεις στα αποτελέσματα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά την πλήρη καταμέτρηση των συνολικά σχεδόν 180.000 επιστολικών ψήφων, μέσα στις επόμενες ώρες, αλλά αυτές οι μετατοπίσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν αλλαγές στον συσχετισμό των δυνάμεων.

Μπορεί οι Ελεύθεροι να βελτίωσαν κατά σχεδόν έξι μονάδες το ποσοστό τους, ωστόσο το αποτέλεσμα αποτελεί έμμεσα μια ήττα του αρχηγού τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος απέτυχε για τρίτη στη σειρά φορά σε εκλογές στη Βιέννη να κατακτήσει την επιδιωκόμενη πρώτη θέση και να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης.

Κατά την άποψη ορισμένων παρατηρητών, ο Στράχε αποτελεί μια οξύτερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς και στο μεταξύ θανόντα Γεργκ Χάιντερ, τον οποίο διαδέχθηκε μετά τη διάσπαση του Κόμματος των Ελευθέρων τον Απρίλιο του 2005.

Ο ίδιος έχει θέσει επανειλημμένα από τότε υποψηφιότητες τόσο για το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, όσο και του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, αποτυγχάνοντας έως τώρα – παρά τις εντυπωσιακές ανόδους των Ελευθέρων του – και στους δύο στόχους του.

Στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν – σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία -εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1918, με μόνη εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού και της γερμανοναζιστικής κατοχής.

Για το λόγο αυτό εξάλλου έχει καθιερωθεί η έκφραση «Κόκκινη Βιέννη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024