Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα

Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα

Καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα είναι τα τρία δομικά στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας που οραματίζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα είναι τα τρία δομικά στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας που οραματίζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Μιλώντας στο Κοινονούλιο ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε λεπτομερώς στους στόχους που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η λειτουργική σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας με άμεση αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ και «επιτάχυνση των διαδικασιών για μια πρώτη αισθητή ‘ένεση’ ανθρώπινου δυναμικού στο γερασμένο και κουρασμένο σύστημα Υγείας». Επίσης, σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) με το μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει ήδη δρομολογηθεί η 1η δέσμη προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ περίπου 1.000 θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ έχει εγκριθεί με ΠΥΣ η 2η δέσμη με περίπου 2.500 γιατρούς -νοσηλευτές- λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας, ενώ θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις να απλοποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών και να αυξηθεί ο χρόνος των συμβάσεων από 1 σε 2 χρόνια (για τα επαρχιακά νοσοκομεία) ή και σε 3 χρόνια για ειδικά τμήματα (ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, ΜΤΝ, ΤΕΠ, Ογκολογικά Τμήματα, δομές Ψυχικής Υγείας, ΕΚΑΒ).

Δεύτερη προτεραιτότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η «ηθικοποίηση» του Συστήματος και η ανθρωποκεντρική του στόχευση, με ασφαλιστικές δικλείδες ποιότητας και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ η αναδόμηση θα ολοκληρωθεί με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση, της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα υλοποιείται η δέσμευση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας που θα διασφαλίζει αξιόπιστη ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλεία και υγειονομικές παροχές. Μείωση των άμεσων και απευθείας ιδιωτικών πληρωμών κατά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Εξασφάλιση των απαραίτητων ισοδύναμων μέτρων για το 5ευρω, που αποτελεί ένα απαράδεκτο ‘εισιτήριο πρόσβασης’ στο ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου. «Σε 1η φάση το δίκτυο της ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σταδιακά σε 3-4 αστικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ) και με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων» εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτή θα ξεκινήσει από τη δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τη διασύνδεση ΤΕΠ-ΕΚΑΒ. Θα περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των ραντεβού και της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, διαφανή λίστα χειρουργείου και διαχείρισης κλινών ΜΕΘ και διασφάλιση της λειτουργίας ειδικά των ΜΕΘ με γρήγορη στελέχωσής τους με γιατρούς και νοσηλευτές.

Στο σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπεται ακόμα η αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών, αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμό του Πειθαρχικού Συστήματος για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην Υγεία και εδραίωση κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ.

Τέλος, στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με ανάπτυξη πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών, ανάπτυξη τμημάτων οξέων ψυχιατρικών περιστατικών στα Γενικά Νοσοκομεία και αξιολόγηση των μονάδων ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Επίσης, σχεδιάζεται η αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία.

«Στον τομέα των εξαρτήσεων εργαζόμαστε συστηματικά, δίνοντας προτεραιότητα στην αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στον νεανικό πληθυσμό. Εξαλείφουμε τη λίστα αναμονής για ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης μέσω της δημιουργίας Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ. Στηρίζουμε τη δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης μέσα από την ενίσχυση των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και δημιουργούμε νέες θέσεις αποτοξίνωσης στα δημόσια νοσοκομεία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σε ότι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου, ο κ. Ξανθός εξήγγειλε κλειστό προϋπολογισμό για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα (ΦΥΚ) και διαπραγμάτευση τιμών με βάση το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ταυτόχρονη χρήση νέων εργαλείων ελέγχου της συνταγογράφησης και του κόστους.

Προβλέπονται, επίσης, δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebates), μητρώα ασθενειών (registries), αποτελεσματική πολιτική αποζημίωσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών στην απαραίτητη γι’ αυτούς φαρμακευτική περίθαλψη, μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια και διασφάλιση επαρκούς διάθεσης φαρμάκων σε όλη τη χώρα μέσα από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων.

«Για να ξεπεραστούν οι σημερινές υγειονομικές ανισότητες που προκάλεσε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης πρέπει να να πιστεύεις στην ισότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη και όχι στη δύναμη της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού δημόσιου – ιδιωτικού τομέα υγείας. Έχουμε λοιπόν γνώση και εμπειρία. Έχουμε πολιτικό σχέδιο για ένα νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχουμε τη δυνατότητα, μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, τον Παύλο τον Πολάκη και παρά την αδιαμφισβήτητη δυσκολία της οικονομικής συγκυρίας, να συνεργαστούμε, να εμπνεύσουμε, να ενεργοποιήσουμε και να στηριχθούμε στις πιο έντιμες και άξιες δυνάμεις του ΕΣΥ και του υγειονομικού τομέα, που θέλουν να βοηθήσουν όχι την κυβέρνηση αλλά τη χώρα τους, που σήμερα υπερβάλλουν εαυτούς και κρατούν με το ζήλο και το φιλότιμό τους όρθιο το σύστημα υγείας, που είναι πρόθυμοι να ‘βάλουν πλάτη’ για την αξιοπρέπεια της Υγείας και των λειτουργών της, στους οποίους είμαστε ευγνώμονες» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024