Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε συναγερμό η Αλβανία για το ματς με τη Σερβία

Σε συναγερμό η Αλβανία για το ματς με τη Σερβία

Συναγερμό έχει σημάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας για το ματς της Πέμπτης κόντρα στη Σερβία, στο πλαίσιο του 11ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2016. Το ματς θα γίνει στο Ελμπασάν και καθημερινά γίνονται συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι Αλβανοί διεκδικούν την πρόκριση τους στα τελικά της διοργάνωσης, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας, και θέλουν τη νίκη χωρίς επεισόδια, ώστε ν' αποφύγουν την τιμωρία από την UEFA.

Συναγερμό έχει σημάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας για το ματς της Πέμπτης κόντρα στη Σερβία, στο πλαίσιο του 11ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2016. Το ματς θα γίνει στο Ελμπασάν και καθημερινά γίνονται συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι Αλβανοί διεκδικούν την πρόκριση τους στα τελικά της διοργάνωσης, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας, και θέλουν τη νίκη χωρίς επεισόδια, ώστε ν’ αποφύγουν την τιμωρία από την UEFA.

Το ματς αυτό είναι ουσιαστικά η ρεβάνς του αγώνα των δύο ομάδων στο Βελιγράδι, το οποίο είχε σημαδευτεί με σοβαρά επεισόδια και είχε οδηγήσει στην τιμωρία της εθνικής Σερβίας με την αφαίρεση βαθμών. Τότε είχαν ξεσπάσει επεισόδια, τόσο στις κερκίδες, όσο και στον αγωνιστικό χώρο, όταν εμφανίστηκε τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με την σημαία της «μεγάλης Αλβανίας», υποδαυλίζοντας τα εθνικιστικά πάθη.

Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς κατάφερε να το πιάσει και ο συμπαίκτης του, Νεμάνια Γκούντελι, άρπαξε τη σημαία και την κατέβασε. Αυτό εξόργισε τους Αλβανούς παίκτες, που «όρμησαν» στον Μίτροβιτς και ακολούθησε γενική σύρραξη με εισβολή φιλάθλων στο γήπεδο, γεγονός που ανάγκασε τον διαιτητή, Μάρτιν Ατκινσον, να διακόψει την αναμέτρηση, δείχνοντας στις δύο ομάδες το δρόμο προς τα αποδυτήρια.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσκλήθηκε από τον Αλβανό πρόεδρο, Εντι Ράμα, για να παρακολουθήσει το ματς, όμως δεν απάντησε ακόμα, αφού εκεί θα είναι και ο εκ των ηγετών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Οι Αλβανοί έχουν σχεδιάσει την παρουσία 2.500 αστυνομικών, ενώ θα υπάρχουν και μονάδες του στρατού σε ετοιμότητα, ώστε να παρέμβουν σε τυχόν εκτεταμένα επεισόδια. Επίσης θα υπάρχουν ειδικές μονάδες, για την αποφυγή πτήσεων πάνω από το γήπεδο, ώστε να μην επαναληφθεί ο χαμός που είχε γίνει στο Βελιγράδι.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας έχει εκδώσει ονομαστικά εισιτήρια και ειδικούς χάρτες για την είσοδο στο γήπεδο, ενώ έχει ξεκινήσει καμπάνια στα ΜΜΕ της χώρας, ώστε να προστατευθεί η ομάδα από τυχόν ταραξίες. Πάντως οπαδοί, σε επιστολή τους στα ΜΜΕ, τονίζουν πως δεν θα ανεχθούν η ομοσπονδία τους να δεχθεί τα αιτήματα των Σέρβων, οι οποίοι έχουν ζητήσει την απαγόρευση συμβόλων, αλλά και την παρουσία συγκεκριμένων οπαδών, όπως του Ισμαήλ Μορίνα, του ανθρώπου που κρυβόταν πίσω από την πτήση στο γήπεδο της σερβικής πρωτεύουσας.

Επίσης η ομοσπονδία επιστρατεύει και την τέχνη για να καλμάρει τα πάθη. «Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους». Με αυτό το σύνθημα Αλβανοί και Σέρβοι καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους παραμονές του ματς και το τραγούδι με το οποίο θα κλείσουν τη συναυλία είναι το θρυλικό «Imagine» του Τζον Λένον. Να σημειώσουμε πως η UEFA επιβλέπει όλες τις προετοιμασίες των Αλβανών, καθώς έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο ματς ως ένα με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα στην ιστορία των προκριματικών του θεσμού. Γι’ αυτό έχει συστήσει στον Ιταλό διαιτητή, Νίκολα Ριτσόλι, να διακόψει το ματς ακόμη και στην «υποψία» επεισοδίων, ώστε να αποφευχθούν γεγονότα, που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ελεγχθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024