Σκουρλέτης: Ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτών στην ενέργεια
Τα θέματα που αφορούν την εναλλακτική πρόταση «απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» έχει να αντιμετωπίσει έως τις 15 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π.Σκουρλέτης όπως δήλωσε στον Αθήνα 9,84.
Τα θέματα που αφορούν την εναλλακτική πρόταση «απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» έχει να αντιμετωπίσει έως τις 15 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π.Σκουρλέτης όπως δήλωσε στον Αθήνα 9,84.
Είπε ότι είχε γίνει αποδεκτό ότι μπορεί να υποβληθεί εναλλακτική πρόταση και σημείωσε «δεν υπάρχει πρόταση πάνω στο τραπέζι για τη δημιουργία μικρής ΔΕΗ. Η δημιουργία μικρής ΔΕΗ ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα μιλάμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν την αγορά ενέργειας, αλλά δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».
Έφερε ως παράδειγμα ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δούμε την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο».
Εξήγησε ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση. Μιλάμε για νέες επενδύσεις. Ενδεχομένως λέω. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάτι στον ορίζοντα. Μιλάμε θεωρητικά, γενικά».
Συμπλήρωσε ακόμη πως «δηλαδή, για παράδειγμα, εμείς σκεφτόμαστε τώρα ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε σχέση με τα νησιά, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ενεργειακή αυτάρκεια».
Για τις Σκουριές είπε πως «θα έλεγε κανείς ότι έχει αρχίσει και ‘σκουριάζει’ αυτό το θέμα. Είχαμε μια συνάντηση, στην οποία εμείς επαναλάβαμε αυτό που είχαμε πει, δηλαδή την τελευταία απόφαση που είχαμε πάρει εκ μέρους του υπουργείου».
Πρόσθεσε πως «εμείς ζητάμε από την εταιρεία να παρουσιάσει αυτό για το οποίο δεσμεύεται -και είναι όρος για να υπάρξει αυτή η επένδυση-, τον σύγχρονο αυτό τρόπο εφαρμογής της μεταλλουργίας επί τόπου. Αυτό λέει η σύμβαση. Θέλετε να υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες θα αθετούν τις δεσμεύσεις τους και τις υποχρεώσεις τους;» διερωτήθηκε.
Επίθεση Λαφαζάνη για τη ΔΕΗ
Έντονη ήταν η αντίδραση της Λαϊκής Ενότητας σε όσα είπε ο κ. Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ. Όπως αναφέρει ο κος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν θα πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ με τα μνημονιακά μέτρα, ενώ έχει αποκλειστεί το σχέδιο για μικρή ΔΕΗ. Ο κος υπουργός δεν μπορεί εσαεί να διαστρέφει την αλήθεια.»
» Πιο συγκεκριμένα με τα όσα συμφώνησε και ψήφισε με το τρίτο Μνημόνιο η κυβέρνηση, η ΔΕΗ χάνει άμεσα, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά, με τη λογική του ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’ το 25% των πελατών της στη λιανική και τουλάχιστον το 50% (!!) μέχρι το 2020. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται από τον Οκτώβρη κιόλας να πουλά στους ιδιώτες ένα μεγάλο μέρος από τη φθηνή ηλεκτρική παραγωγή της που προέρχεται από λιγνίτες και νερά!!»
» Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή ως ισοδύναμο(!) θα εκχωρηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητά του. Η κυβέρνηση πετυχαίνει – από άλλο δρόμο σε σχέση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε Ελλάδα και Ευρώπη και σε πλήρη εναρμόνιση με το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Για πρόοδο μιλά ο Π.Μαρινάκης για την έκθεση για Κράτος Δικαίου και επιτίθεται σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση
- Η Μύκονος στην κορυφή του κόσμου: Το «Πάντεχνον» επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια
- «Ραφαήλ ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 19χρονου ΕΠΟΠ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα
- Καλοκαιρινές εκπτώσεις στα Public: Η καλύτερη στιγμή για βουτιά στις έξυπνες αγορές
- Στάρμερ: Αποχωρώ με το χαμόγελο και υπερήφανος για όλα όσα επιτελέσαμε – Αναλαμβάνει ο Μπέρναμ
- ΕΛΑΣ: 5 +1 εμβληματικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης
- LIVE: Η κλήρωση του ΠΑΟΚ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να εργαλειοποιεί τους θεσμούς για να επεκτείνει την εξουσία του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442