Ανατροπές στο ασφαλιστικό για 3.000.000 εργαζόμενους
Περίπου 3.000.000 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, καθώς και όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις. Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, ενοποίηση κύριων και επικουρικών, καθώς και μείωση υψηλών συντάξεων.
Περίπου 3.000.000 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, καθώς και όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις.
Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, ενοποίηση κύριων και επικουρικών, καθώς και μείωση υψηλών συντάξεων.
Σύμφωνα με το Έθνος, εκείνοι που θα επηρρεαστούν περισσότερο είναι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993, καθώς για εκείνους θα ισχύσει η καθιέρωση χαμηλότερου ποσοστού αναπλήρωσης.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν «ατομικούς λογαριασμούς» και με βάση τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών θα υπολογίζεται η σύνταξη. Πρακτικά, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης και κατ’ επέκταση μικρότερη σύνταξη.
Για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να στραφούν στα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή να καταβάλουν έξτρα εισφορές για να εξασφαλίσουν μια τρίτη (πέραν της κύριας και επικουρικής) σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα των Ταμείων, εκτιμάται ότι θα προωθηθεί ειδική εισφορά της τάξης του 6% – 8% στις υψηλές συντάξεις.
Η επιτροπή των «σοφών» για το ασφαλιστικό εισηγείται επίσης, επιτάχυνση της εξίσωσης των εισφορών όλων των μισθωτών, καθώς και καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών στον ΟΑΕΕ, δηλαδή σύνδεση των εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα επιδόματα και τα εφάπαξ που θα καταβληθούν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου
- Super League: Σέντρα στην 23η αγωνιστική – Σημαντικά παιχνίδια σε Περιστέρι, Ηράκλειο και Νίκαια
- Συντάξεις: Έρχεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης – Το χρονικό «παράθυρο» του μέτρου
- Μαρία Λαδά: «Να μην περιοριστεί η μνήμη της σε λόγια θλίψης» – Ένωση ΑμεΑ για το δυστύχημα
- Πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό στον Κηφισό – Οι προτάσεις του καθηγητή Ματσούκη
- Στις 12:00 η μεγάλη συγκέντρωση για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη – Κλείνουν έξι σταθμοί του μετρό
