Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Προεδρική χάρη στους δημοσιογράφους του Al Jazeera

Αίγυπτος: Προεδρική χάρη στους δημοσιογράφους του Al Jazeera

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι απένειμε χάρη στους κρατούμενους δημοσιογράφους του Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι και Μπάχερ Μοχάμεντ, ο οποίοι είχαν καταδικαστεί μαζί με τον συνάδελφό τους Πίτερ Γκρεστ για προπαγάνδα υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μία υπόθεση που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή. Ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ είχε απελαθεί στη χώρα του το Φεβρουάριο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι απένειμε χάρη στους κρατούμενους δημοσιογράφους του Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι και Μπάχερ Μοχάμεντ, ο οποίοι είχαν καταδικαστεί μαζί με τον συνάδελφό τους Πίτερ Γκρεστ για προπαγάνδα υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μία υπόθεση που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι μόνο το όνομα του Μοχάμεντ Φάχμι περιλαμβάνεται σε κατάλογο 100 κρατουμένων στους οποίους απονέμεται χάρη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Ωστόσο, λίγο αργότερα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι απονέμεται χάρη και στον Μπάχερ Μοχάμεντ.

Ο τρίτος καταδικασθείς δημοσιογράφος, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, είχε απελαθεί στη χώρα του τον Φεβρουάριο.

Η νέα δίκη που είχε οριστεί για τους δημοσιογράφους «έκλεισε» στα τέλη Αυγούστου με την καταδίκη τους (ο Γκρεστ δικάστηκε ερήμην) σε ποινή τριετούς φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» προς υποστήριξη της εκτός νόμου σήμερα Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί αρχικά τον Ιούλιο του 2014 για προπαγάνδα υπέρ της Αδελφότητας του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι καναδός πολίτης, και ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ είχαν καταδικαστεί σε ποινή επταετούς κάθειρξης και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ σε δέκα χρόνια. Οι ίδιοι ανέκαθεν απέρριπταν τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε την επανεκδίκαση της υπόθεσης και οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης αφού είχαν περάσει έναν χρόνο στη φυλακή. Μετά την ετυμηγορία του Αυγούστου, οι αιγυπτιακές αρχές πέρασαν ξανά στα χέρια τους χειροπέδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024