Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Animasyros 8.0: «Σημαντικό θέμα η αναπηρία, δεν είναι οίκτος»

Animasyros 8.0: «Σημαντικό θέμα η αναπηρία, δεν είναι οίκτος»

Ελισάβετ Σταμοπούλου Με το βλέμμα στραμμένο στην ισότητα, στις μικρές προσωπικές ιστορίες, στην ποίηση, στο χορό, στις ταινίες τρόμου, αλλά και στις βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, πορεύεται το Animasyros 8.0. «Μέσα σε δύσκολες συνθήκες είμαστε παρόντες», δήλωσε ο πρόεδρος, Βασίλης Καραμητσάνης, στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λίγο πριν σαλπάρει για […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στην ισότητα, στις μικρές προσωπικές ιστορίες, στην ποίηση, στο χορό, στις ταινίες τρόμου, αλλά και στις βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, πορεύεται το Animasyros 8.0. «Μέσα σε δύσκολες συνθήκες είμαστε παρόντες», δήλωσε ο πρόεδρος, Βασίλης Καραμητσάνης, στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λίγο πριν σαλπάρει για τη Σύρο, όπου και θα διεξαχθεί από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Με επετειακή διάθεση έγινε αναφορά στα οκτώ χρόνια ζωής του Animasyros, αλλά και στις εκπαιδευτικές δράσεις που θα βρεθούν και τη φετινή χρονιά ψηλά στην προγραμματική ατζέντα, με τη βασική θεματική ενότητα να συνθέτουν τα άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται εργαστήρια για τα άτομα αυτά, και επιβεβαιώνοντας τον προσανατολισμό της κοινωνικής αλληλεγγύης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ σημείωσε:

«Φέτος σημαντικό θέμα είναι η αναπηρία, δεν είναι οίκτος αλλά κοινωνική δικαίωμα». Ανέφερε, παράλληλα, ότι πέρσι κεντρικό θέμα αποτέλεσε η γυναίκα, με το σύνθημα που προτάθηκε να είναι το εξής: «Όταν η γυναίκα είναι υγιής, η ίδια η κοινωνία είναι υγιής».

Αναπηρία, Ιράν και ρατσισμός

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η Μαρία Ναθαναήλ συντονίστρια του Animasyros 8.0, μίλησε για μια πλούσια ατζέντα, με πάνω από 300 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Μια από τις καινοτομίες του Φεστιβάλ είναι το διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους, ενώ το διεθνές παραμένει προμετωπίδα του Animasyros, και το φοιτητικό διατηρεί τον ενεργό ρόλο του. Ακόμη, εκτός διαγωνισμού συμμετέχουν 150 ταινίες που χωρίζονται σε πέντε πανοράματα.

Ανάμεσα στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν το «Manniegs: Revenge of Hard Egg» του Zlota Miklosy , που αποδομεί όλα τα κλισέ των ταινιών δράσης, όπως και το «Historia Antes de Uma Historia» του Wilson Lazaretti.

Σημαντικά αφιερώματα παρελαύνουν, ακόμη, από την εκδήλωση όπως είναι εκείνο στο Ιράν, με μια συλλογή ταινιών που αναδεικνύει την ανθούσα βιομηχανία του animation εκεί αλλά και εκείνο στον Raoul Servais, έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους.

Στη «λίστα» και τα αφιερώματα «Poetry in Motion» με ταινίες βασισμένες στον διαρκή διάλογο ποίησης και κινουμένου σχεδίου και «Dance», με ταινίες που υπογραμμίζουν την αρμονία και το χρώμα στις κινήσεις των χορευτών.

Τη βασική θεματική του φεστιβάλ που σχετίζεται με την αναπηρία πλαισιώνουν μαζί με τα εργαστήρια και ταινίες όπως το «Ernie Biscuit» του Adam Elliott στο Διεθνές Διαγωνιστικό που περιγράφει τις πεντανόστιμες περιπέτειες ενός κωφού Παριζιάνου και το «Ways of Seeing» του Jerrold Chong στο Σπουδαστικό, όπου δύο άνθρωποι χωρίς όραση συναντιούνται σε ένα παγκάκι και «βλέπουν» στις αφηγήσεις τους τη θάλασσα, την αλητεία, και τελικά τον έρωτα.

Στο Ελληνικό Πανόραμα ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, το επίκαιρο «Mediterranean» της Αντωνίας Διακομοπούλου με θέμα τους πρόσφυγες και το ρατσισμό.

Πληροφορίες

Θέατρο Απόλλων Σύρος
Ερμούπολη, Σύρος , +302281085192-3

Δημοτικός Κινηματογράφος Παλλάς

Χίου 27, 84100 Ερμούπολη, Σύρος, Κυκλάδες , +302281082313

Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Πλατεία Μιαούλη
Eρμούπολη, Σύρος

Είσοδος ελεύθερη

entertainment.in.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024