Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγκλιση απόψεων ΔΝΤ και ευρωζώνης για ελληνικό χρέος βλέπει ο Κονστάνσιο

Σύγκλιση απόψεων ΔΝΤ και ευρωζώνης για ελληνικό χρέος βλέπει ο Κονστάνσιο

Σύγκλιση των απόψεων του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος προβλέπει η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters o αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο. Σχετικά με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς είπε πως είναι «προσωρινοί», προσθέτοντας πως το πλαίσιο για την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου έχει οριστεί.

Σύγκλιση των απόψεων του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος προβλέπει η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, στο Reuters o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά δεν θα απαιτηθεί ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης ερωτηθείς για την Ελλάδα αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη κλιμάκωση, όσο και στο θέμα των κεφαλαιακών περιορισμών και της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η ελληνική κρίση ήγειρε αμφιβολίες για την ευρωζώνη και αυτές οι αμφιβολίες πρέπει να τερματιστούν τώρα με πρόσθετες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Νομικά, καμία χώρα δεν μπορεί να απελαθεί. Η πραγματική προοπτική να συμβεί κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ αληθινή», ανέφερε.

Σχετικά με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς είπε πως είναι «προσωρινοί», προσθέτοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα, έχει σταθεροποιηθεί και η κατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί. «Το πλαίσιο για την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου έχει οριστεί. Θα πρέπει να εξαλειφθούν όπως συνέβη και στην Κύπρο».

Ο ίδιος τόνισε πως η ΕΚΤ αναμένει η νέα ελληνική κυβέρνηση να δείξει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος. Σχετικά δε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Βίτορ Κονστάνσιο τόνισε:

«Το ΔΝΤ ενέκρινε τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Για να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ έχει δύο προϋποθέσεις: τη βιωσιμότητα του χρέους και τη ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές.

»Όσον αφορά στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα κατά τη στιγμή της πρώτης επανεξέτασης. Έχουμε δει διάφορες αναλύσεις που δείχνουν ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να εξεταστεί όχι μόνον από την άποψη του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται υπό ευνοϊκούς όρους, για αρκετό χρονικό διάστημα.

»Ο καθένας αναμένει πως μια σύγκλιση της ανάλυσης θα είναι δυνατή. Το κούρεμα δεν έχει γίνει δεκτό από τα κράτη μέλη και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο ενόψει της κατάρτισης των μεγεθών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024