Τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη εγκυμονεί η έκθεση του οργανισμού στα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με ανασκόπηση 21 κλινικών μελετών που παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD) ομάδα Ελλήνων ερευνητών.

Τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη εγκυμονεί η έκθεση του οργανισμού στα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με ανασκόπηση 21 κλινικών μελετών που παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD) ομάδα Ελλήνων ερευνητών.

Αποστόλη στο EASD : Μαίρη Μπιμπή

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Γιώργο Ντρίτσο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και την Δρ Ιωάννα Τζουλάκη και τον Δρ Ευάγγελο Ευαγγέλου από το Κολέγιο Ιμπεριαλ του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει κατα 61% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Μάλιστα ο κίνδυνος νόσησης εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογα με το είδος του φυτοφαρμάκου.

Ως γνωστόν η εκδήλωση του διαβήτη είναι συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μολυσματικοί παράγοντες του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, ίσως παίζουν ρόλο στην παθογένεια του διαβήτη.

Οι Έλληνες επιστήμονες πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ερευνών που εστίαζαν στην σχέση διαβήτη και φυτοφαρμάκων. Τα στοιχεία για τον διαβήτη τύπου ΙΙ αναλύθηκαν ξεχωριστά.

Εν τέλει εντόπισαν 21 μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 66.714 άτομα. Στιε περισσότερες η έκθεση στα φυτοφάρμακα είχε καθοριστεί μέσω εξετάσεων αίματος ή με ανάλυση βιοδεικτών των ούρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε οποιοδήποτε φυτοφάρμακο αύξανε κατα 61% τον κίνδυνο διαβήτη. Σε 12 μελέτες που εστίαζαν μόνο στον διαβήτη τύπου ΙΙ, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 64% για όσους είχαν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.

«Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η έκθεση σε διάφορα φυτοφάρμακα αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη. Κι αν εστιάσουμε στη σχέση κάθε φυτοφαρμάκου ξεχωριστά με τη νόσο, θα δούμε ότι μερικά είναι πιο επιβαρυντικά από άλλα. Πάντως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ερμηνεία των συμπερασμάτων καθώς δεν αποδεικνύεται σχέση αίτιου-αποτελέσματος. Επί του παρόντος συνεχιζουμε την ανάλυση των στοιχείων ώστε να δούμε τη σχέση των φυτοφαρμάκων με νευρολογικές επιπλοκές και διάφορες μορφές καρκίνου» επεσήμαναν οι Έλληνες ειδικοί κατά την παρουσίαση της μελέτης.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr