Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτρέπει δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτρέπει δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα άτομα που επιβιώνουν αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν στη συνέχεια μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν ελέγχουν επαρκώς την αρτηριακή τους πίεση.

Τα άτομα που επιβιώνουν αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν στη συνέχεια μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν ελέγχουν επαρκώς την αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Ροσαντ, μελέτησαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 1.100 ατόμων που είχαν υποστεί ενδοκρανιακή αιμορραγία, ένα είδος εγκεφαλικού επεισοδίου όπου η αιμορραγία εκδηλώνεται απευθείας στον εγκέφαλο.

Όλοι οι ασθενείς είχαν επιβιώσει τουλάχιστον 90 ημέρες και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 37 μήνες, ενώ η αρτηριακή τους πίεση ελέγχονταν στους τρεις, έξι, εννέα και 12 μήνες και μετά κάθε έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, καταγράφηκαν 146 νέα εγκεφαλικά επεισόδια. Το ποσοστό δεύτερου αιμορραγικού επεισοδίου ήταν υψηλότερο στα άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση δεν ήταν υπό έλεγχο. Μάλιστα, όσο υψηλότερη η αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος υποτροπής.

«Όσοι έχουν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερη πιθανότητα δεύτερου. Η μελέτη μας ενισχύει τη θεωρία ότι ο επιθετικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό ουσιαστικά» σχολιάζει ο Δρ Ροσαντ.

Ο Δρ Γκεγκορι Καπινος, νευροεντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «North Shore» της Μασαχουσέτης, σχολιάζοντας τη μελέτη επισημαίνει ότι «οι επιβιώσαντες εγκεφαλικών αιμορραγιών λόγων υπέρτασης θα πρέπει να ελέγχουν αυστηρά την αρτηριακής τους πίεσης για τρία συνεχόμενα χρόνια μετά το αρχικό επεισόδιο, ώστε να μειώσουν δραστικά τις πιθανότητες νέου συμβάντος».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024