Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για αγρότες - εταιρείες θα φέρει ο «νέος ΕΝΦΙΑ»

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για αγρότες – εταιρείες θα φέρει ο «νέος ΕΝΦΙΑ»

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με φόρο περιουσίας που θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών των ακινήτων και θα αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ προανήγγελλε χθες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Ο ίδιος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αυξήσεως του φόρου ακινήτων για τους αγρότες και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολογήσεως των ακινήτων εταιρειών που σήμερα δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με φόρο περιουσίας που θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών των ακινήτων και θα αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ προανήγγελλε χθες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο ίδιος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αυξήσεως του φόρου ακινήτων για τους αγρότες και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολογήσεως των ακινήτων εταιρειών που σήμερα δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας σε δημόσια ενημερωτική συζήτηση της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως οι σχεδιασμοί της φορολογικής διοίκησης για τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων θα παραδοθούν στην επόμενη Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, ο νόμος του νέου Μνημονίου (4336/2015) προβλέπει πως το 2016 τα έσοδα από τον νέο φόρο στην περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ανέλθουν σε 2,65 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ο νέος φόρος, που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως «νέος ΕΝΦΙΑ», θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών και όχι επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών ο κ. Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί πως στον νέο φόρο θα υπαχθούν φορολογούμενοι που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή καταβάλουν πολύ μικρό φόρο.

«Ελπίζω να γίνει πράξη αυτό που λέει το Σύνταγμα. Να πληρώνουν όλοι βάσει δυνατοτήτων τους», ανέφερε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά, ο οποίος είχε αναφέρει ενωρίτερα πως δεν είναι δίκαιο οι αγρότες να πληρώνουν 1 ευρώ το στρέμμα και τα αστικά ακίνητα να υπερφορολογούνται, καταβάλλοντας ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.

Μάλιστα, ο κ. Παραδιάς πρότεινε κάθε γραμμή του E9 να πληρώνει ελάχιστο φόρο 10 ευρώ το χρόνο. «Κάποιος με 10 αγροτεμάχια θα πληρώσει 100 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο περιουσιολόγιο, καθησυχάζοντας τους παριστάμενους ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε μηχανισμό για να επιβληθούν νέες φορολογίες.

«Το περιουσιολόγιο δεν θα γίνει εμμέσως τρόπος φορολόγηση όπως τα αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτοί που έκρυβαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και εντοπισθούν από το περιουσιολογιο θα φορολογηθούν.

Στην αναφορά ότι το περιουσιολόγιο δεν μπορεί να είναι εργαλείο για μεγαλύτερη φορολόγηση των πολιτών συμφώνησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης , ο οποίος υποστήριξε πως οι πιστωτές αδυνατούν να κατανοήσουν την κοινωνική διάσταση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.«Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο ελέγχου της μεταβολής περιουσία για να μπορέσουμε να τσιμπήσουμε φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να επιβληθεί και σε ακίνητα που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό, αφού ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που υπάρχουν αναφορικά με τις διακρατικές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024