Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβ Ούλμαν: «Έχει παρατραβήξει η κατάσταση με τις σκηνές σεξ»

Λιβ Ούλμαν: «Έχει παρατραβήξει η κατάσταση με τις σκηνές σεξ»

Ελισάβετ Σταμοπούλου Ξεσπαθώνει μια από τις μούσες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Λιβ Ούλμαν, για την επικρατούσα κατάσταση στην κινηματογραφική βιομηχανία. Tα βέλη της δεν στρέφονται προς το ζήτημα της αντιμετώπισης των γυναικών, αλλά προς το θέμα της απεικόνισης του σεξ στη μεγάλη οθόνη. Η καταξιωμένη νορβηγίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις, που αναφέρει ότι διδάχτηκε πολλά από […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ξεσπαθώνει μια από τις μούσες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Λιβ Ούλμαν, για την επικρατούσα κατάσταση στην κινηματογραφική βιομηχανία. Tα βέλη της δεν στρέφονται προς το ζήτημα της αντιμετώπισης των γυναικών, αλλά προς το θέμα της απεικόνισης του σεξ στη μεγάλη οθόνη. Η καταξιωμένη νορβηγίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις, που αναφέρει ότι διδάχτηκε πολλά από τους κακούς σκηνοθέτες, εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά της με τη φράση: «Η κατάσταση παρατράβηξε».

Σε συνέντευξή της στον Observer, σημειώνει για τις ερωτικές σκηνές: «Σε κάποιες από τις σημερινές ταινίες είναι τόσο ωμές περισσότερο απ΄ό,τι είναι στα πορνό».

Παραπέμποντας σε ταινίες όπως είναι οι «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι» σημειώνει ότι όταν το σεξ απεικονίζεται μέσα από την τέχνη «θα πρέπει να αφήνει και κάτι για τη φαντασία του κοινού. Δεν μπορεί το σεξ να φαίνεται στη μεγάλη οθόνη όπως και στην πραγματικότητα. Τότε είναι που γίνεται πορνό».

»Δεν θα εμφανιζόμουν ποτέ σε γυμνές σκηνές», συνεχίζει η ηθοποιός που γεννούσε έντονα συναισθήματα στις ταινίες της και ήταν ικανή να ενσαρκώσει σύνθετους χαρακτήρες.

Στην καριέρα της έχει αναμετρηθεί με ποικίλους ρόλους, έχοντας παράλληλα εισδύσει στον κόσμο πολλών συγγραφέων. Από Σαίξπηρ μέχρι Ίψεν περιλαμβάνει το ρεπερτόριό της, ενώ έχει εμπνεύσει τον σουηδό κινηματογραφιστή Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που τη σκηνοθέτησε το 1996 στο ψυχολογικό δράμα «Έρωτες χωρίς φραγμό», μια από τις ταινίες που της χάρισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Στα 76 της, πλέον, χρόνια κινείται στους κινηματογραφικούς κόλπους με τη διπλή ιδιότητα της ηθοποιού και της σκηνοθέτιδας. Στο θέατρο θετικές κριτικές απέσπασε η παράστασή της «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, ενώ στον κινηματογράφο πρόσφατα σκηνοθέτησε τη «Δεσποινίδα Τζούλια» τουΣτρίντμπεργκ.

H προσέγγιση της Ούλμαν πάνω στο έργο εστίαζε σε μεγάλο βαθμό στα συναισθήματα, ενώ αναδείκνυε τον ευάλωτο χαρακτήρα του συναισθηματικού κόσμου της ομώνυμης ηρωίδας.

«Είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα απ΄’ό,τι για ένα άντρα να καταλάβει πότε οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους», επισημαίνει ενώ εξηγώντας γιατί είναι λίγες οι επιτυχημένες σκηνοθέτιδες στην κινηματογραφική βιομηχανία αναφέρει: «Οι γυναίκες μεγαλώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τολμούν να που όχι σε έναν άντρα. Πρέπει να είμαστε προσεχτικές γιατί οι άντρες μπλέκονται όταν υποδεικνύουμε τη δύναμή μας».

Δεν παραλείπει να πλέξει και το εγκώμιο του κινηματογραφικού παρτενέρ της Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, επισημαίνοντας ότι είναι από τους λίγους εκείνους σκηνοθέτες που πραγματικά σέβονται τις γυναίκες σκηνοθέτιδες.

Ωστόσο, αποκαλύπτει ότι περισσότερα έμαθε από τους κακούς σκηνοθέτες, λέγοντας: «Έχω δουλέψει με πολλούς από αυτούς, μιλούν πολύ».

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024