Το καλοκαίρι, ο ήλιος, και η θάλασσα χωρίς αμφιβολία έχουν τεράστιες ευνοϊκές επιδράσεις στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο τα μαλλιά δεν επηρεάζονται θετικά το καλοκαίρι και όσο κι αν προσπαθήσατε να τα προστατεύσετε, έφτασε η εποχή που χρειάζονται εντατική φροντίδα για να ανανεωθούν και να είναι υγιή.

Το καλοκαίρι, ο ήλιος, και η θάλασσα χωρίς αμφιβολία έχουν τεράστιες ευνοϊκές επιδράσεις στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο τα μαλλιά δεν επηρεάζονται θετικά το καλοκαίρι και όσο κι αν προσπαθήσατε να τα προστατεύσετε, έφτασε η εποχή που χρειάζονται εντατική φροντίδα για να ανανεωθούν και να είναι υγιή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά αρνητικά στα μαλλιά. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες προκαλεί τη διάσπαση των πρωτεϊνών που εμπεριέχονται στις τρίχες οδηγώντας σε ευθραυστότητα και θαμπή όψη των μαλλιών. Επίσης η ηλιακή ακτινοβολία συμβάλει στην οξείδωση της χρωστικής των μαλλιών συνέπεια της οποίας αποκτούν πιο ανοιχτή απόχρωση.

Ο ήλιος, ο αέρας και το θαλασσινό νερό οδηγούν στην αφυδάτωση των μαλλιών τα οποία γίνονται σκληρά και πορώδη. Τέλος, οι υπεριώδεις ακτίνες μειώνουν την ελαστικότητα των τριχών και επηρεάζουν πολλές φυσικές ιδιότητες τους. Με λίγα λόγια, όλοι οι παραπάνω αναφερόμενοι παράγοντες οδηγούν στη φθορά των μαλλιών, η οποία είναι πιο έκδηλη σε άτομα με λεπτή τρίχα.

Η προστασία των μαλλιών από την ηλιακή ακτινοβολία με την εφαρμογή ειδικών για τα μαλλιά αντηλιακών προϊόντων πριν την έκθεση στον ήλιο αλλά και με τη χρήση καπέλου βοηθά στον περιορισμό των βλαβών που προκαλούνται από τον ήλιο. Επίσης, η κοπή των άκρων των μαλλιών πριν το καλοκαίρι συμβάλλει στη μείωση της φθοράς τους. Το «μάζεμα» των μαλλιών ελαχιστοποιεί την έκθεση τους στον ήλιο, τον αέρα και το θαλασσινό νερό. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην προστασία των μαλλιών παίζουν: η απομάκρυνση του θαλασσινού νερού από τα μαλλιά ξεπλένοντας τα με γλυκό νερό, το στέγνωμα των μαλλιών με φυσικό τρόπο αποφεύγοντας το πιστολάκι και η χρήση ενυδατικών κρεμών και μασκών.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και με την εφαρμογή των παραπάνω προστατευτικών μέτρων μετά το πέρας του καλοκαιριού τα μαλλιά χρειάζονται εντατική φροντίδα. Αυτή η φροντίδα ξεκινάει με την απομάκρυνση της ψαλίδας κουρεύοντας τα άκρα. Η χρήση ενυδατικών τοπικών σκευασμάτων και μασκών βοηθάει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας των τριχών. Υπάρχει πληθώρα από θεραπευτικές εφαρμογές που γίνονται στα ειδικά κέντρα θεραπείας μαλλιών.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολλούς είναι η αυξημένη τριχόπτωση που παρατηρείται μετά το καλοκαίρι. Συνήθως αυτό μπορεί να εκδηλώνεται στα πλαίσια της εποχιακής τριχόπτωσης που είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Τα αίτια της εποχιακής τριχόπτωση δεν είναι πλήρως διευκρινισμένα, αλλά διάφορες μελέτες που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα δείχνουν να ενοχοποιούνται μεταβολές στα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών όπως της προλακτίνης και της μελατονίνης που με τη σειρά τους επιδρούν στον κύκλο ζωής των τριχών. Η ηλιακή ακτινοβολία αλλά και το ψυχικό στρες επηρεάζουν τα επίπεδα αυτών των ορμονών επηρεάζοντας έμμεσα την ανάπτυξη των τριχών.

Φυσιολογικά, στο τριχωτό της κεφαλής ο αριθμός των τριχών είναι 100.000 έως 150.000. Ο κύκλος της ζωής κάθε τρίχας έχει τρείς φάσεις: την αναγενή που διαρκεί από τέσσερις μέχρι έξι χρόνια, την καταγενή που διαρκεί συνήθως τρείς εβδομάδες και την τελογενή που διαρκεί δυο έως τέσσερις μήνες. Ευτυχώς στον άνθρωπο διάφορες ομάδες τριχών βρίσκονται σε διαφορετική φάση του κύκλου ζωής τους και έτσι η απόπτωση των τριχών δεν είναι μαζική όπως συμβαίνει σε μερικά ζώα.

Ο φυσιολογικός ρυθμός απόπτωσης τριχών κυμαίνεται από 50-100 τρίχες την ημέρα και στην εποχιακή τριχόπτωση ο αριθμός αυτών των τριχών αγγίζει τα ανώτερα όρια (πλησιέστερος προς τις 100 τρίχες την ημέρα).

Η εποχιακή τριχόπτωση συνήθως διαρκεί μέχρι και δύο μήνες και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Όμως σε περίπτωση που επιμένει η τριχόπτωση πέραν αυτού του διαστήματος ή η απώλεια τριχών γίνεται πιο έντονη, τότε χρειάζεται επαγγελματική προσέγγιση από ειδικό για τη διάγνωση της αίτιας της τριχόπτωσης και για να γίνει η σωστή αντιμετώπιση.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εποχιακής τριχόπτωση εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες στα ειδικά κέντρα, όπως οι θεραπείες από φυσικά εκχυλίσματα φυτών, ενώ η μέθοδος PRP(Platelet Rich Plasma) που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις επίμονης τριχόπτωσης κερδίζει συνεχώς έδαφος στους επιστημονικούς κύκλους.

Κατά αυτήν τη μέθοδο γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος από το άτομο στον οποίο θα εφαρμοστεί η θεραπεία. Το αίμα φυγοκεντρείται και απομονώνεται πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες και στη συνέχεια εγχέεται με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας στο τριχωτό της κεφαλής.

Με τη μέθοδο PRP αναστέλλεται η τριχόπτωση, αυξάνεται η αιμάτωση του τριχοθυλάκου με τη δημιουργία νεοαγγειογένεσης, αυξάνοντας των αριθμό των τριχών που αποκτούν μεγαλύτερη διάμετρο, μειώνεται η σμηγματόρροια και γενικά βελτιώνεται η υφή του τριχών αλλά και του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής.

* Η Μαργαρίτα Α. Νασρ είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα της Κλινικής Mαλλιών Bergmann Kord.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr